U BiH u 2018. godini rođeno manje beba, povećan broj razvoda

Jedina svijetla tačka u ovogodišnjoj statistici jeste da je broj sklopljenih brakova povećan, ali opća slika je tamna.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za prvih devet mjeseci 2018. godine rođeno je 21.006 beba, što je za 449 beba manje u odnosu na isti period 2017. godine. Nažalost, broj umrlih dojenčadi je ostao nepromijenjen i iznosi 134.

Prema podacima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, koji su objavljeni za 2017. godinu, žene se u BiH najčešće udaju u 26., a muškarci u 29. godini pa je samim tim i dobna granica kada rađaju djecu pomjerena. Jedan od glavnih razloga je nepovoljna ekonomska situacija i nedovoljna briga o porodiljima koje u nekim dijelovima BiH uopće nemaju naknade, a one koje imaju ne mogu se pohvaliti nekim novčanim iznosom koji je dostatan za sve troškove. Zbog toga se bračni parovi teško odlučuju za ovu ipak veliku radost.

U prvih devet mjeseci ove godine umrle su 27.182 osobe. Ovo pokazuje da je prirodni priraštaj u BiH negativan, jer je razlika u broju rođenih i umrlih 6.176.

Kada je riječ o brakovima, u prvih devet mjeseci 2018. godine vjenčala su se 15.062 para, što je porast u odnos u na isti period prošle godine, kada je sklopljeno 14.870 brakova. Nažalost, “trend” razvoda se nastavio pa je u 2018. godini veći u odnosu na prošlu godinu. Razvela su se 1.702 para (prošle godine 1.391).

Kako smo ranije pisali, broj razvoda u BiH povećava se tokom proteklih godina, a prema statističkim podacima od 2006. do 2016. godine bilježi se drastičan rast koji je nastavljen i u 2017. i 2018. godini.

Razlozi su različiti, ali kao najčešći se navode “nepremostive razlike”, kako bi izbjegli dodatna objašnjenja. Tu su i vanbračne veze, neslaganje sa širom porodicom, nasilje u porodici, ali i poroci poput alkoholizma, narkomanije i kockanja. Nerijetko do kraha, mimo prevare i ovisnosti, dođe zbog manjka novčanih sredstava, što za sobom vuče niz drugih problema.

Uzevši u obzir to da se iz BiH iseljava sve više ljudi, negativan priraštaj će se nastaviti jer neće imati ko da rađa djecu. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH, iz Bosne i Hercegovine je u periodu od 2013. do 2017. godine iselilo nešto više od 150 hiljada ljudi, a najalarmantnija situacija je u Posavini.

Prema podacima UN-a, BiH je treća u svijetu po padu broja stanovništva, poslije Moldavije i Bugarske, a procjene su da bi se do 2100. godine stanovništvo moglo upoloviti. Strahuje se da bi se iseljavanje moglo omasoviti poslije Nove godine usvajanjem novog zakona o useljavanju u Njemačkoj.

Klix.ba