Počelo 20. izdanje Međunarodnog šahovskog turnira Zenica 2018

Partijama prvog kola danas je u Penzionerskom domu počelo 20. jubilarno izdanje Međunarodnog otvorenog šahovskog turnira Zenica 2018, u organizaciji šahovskog kluba Preporod.

Na svečanom otvaranju turnira pojavio se 41 šahista i šahistkinja iz Crne Gore, Srbije, Danske i BiH. Prvi nosilac turnira je velemajstor Dalibor Stojanović iz naše zemlje.

Na listi učesnika su i dvojica intermajstora Dušan Lekić iz Crne Gore i Goran Trkulja iz Zenice. Među najmlađim učesnicima je i Zeničanka Lana Zakić. Turnir se igra po Švicarskom sistemu od devet kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju.

Nagradni fond od 1390 KM biće podijeljen na deset prvoplasiranih šahista. Biće dodijeljene i nagrade za najuspješnije igračice, kao i šahiste elo rejtinga do 1900 i do 2150. Obezbijeđene su i nagrade za najboljeg kadeta i kadetkinju, kao i za najbolje plasiranog igrača šahovskog kluba Preporod. Glavni sudija turnira je međunarodni Fide sudija Fahrudin Ćerim, dok su pomoćnici Dino Marković i Belmin Miskić. Danas će biti odigrano pet, a sutra četiri kola. (M.P.)