RMU Zenica obilježava Dan rudara: U 2018. ostvarena najveća poslijeratna proizvodnja

Danas se obilježava Dan rudara. Centralna svečanost za sve rudnike iz Federacije BiH, na kojoj će biti prezentovani godišnji izvještaji i plan rada za narednu godinu održana je u Kaknju.

„Svim rudarima i njihovim porodicama  čestittam današnji dan, uz rudarski pozdrav SRETNO“, – kazao je na početku razgovora Nevzet Vrškić, direktor RMU Zenica.

Danas je u rudnicima neradan dan. Međutim, rudari se već sutra vraćaju na posao i rad pod zemljom je uvijek težak.“U pogonu Raspotočje ugrađeno je široko hidraulično čelo, odnosno ugrađena je najmodernija oprema u Evropi i sada su uslovi mnogo sigurniji i bolji za rad dok u ostalim pogonima Stara Jama i Stranjani radi se kopanje ručno, i to onako kako se radilo prije stotinu godina. Mi sve radimo kako bismo i u ovim jamama humanizirali uslove rada“, – dodaje Vrškić.

Rudnik mrkog uglja Zenica u ovoj godini je proizveo 575 hiljada tona uglja i riječ je o najvećoj poslijeratnoj proizvodnji. U odnosu na ranije godine to je povećanje od 80 posto, i to sve zahvaljujući uvođenju širokog čela, kaže direktor Vrškić. Nedavno je potpisan i ugovor sa Elektroprivredom BiH za 360 hiljada tona uglja za narednu godin, što ovom preduzeću daje stabilnost u radu. „I pored ovih proizvodnih rezultata poslovat ćemo sa gibitkom od oko deset miliona KM. To je rezultat cijene uglja, kao i troškova invalida rada i bolesti“, – kazao je Nevzet Vrškić, direktor RMU Zenica.

U okviru obilježavanja Dana rudara prije dva dana u pogonu Stranjani napravljena je spomen ploča za sve poginule komorate, a juče je kolektiv u zasluženu penziju ispratio 17 komorata. Centralna svečanost za sve rudnike iz Federacije BiH, na kojoj su prezentovani godišnji izvještaji i plan rada za narednu godinu, održana je u Kaknju. (B.Dorić)