Udruženje Eko forum obilježilo desetu godišnjicu rada i postojanja

Udruženje Eko forum osnovano je prije punih deset godina, kada je grupa Zeničana poduzela prve korake u udruženoj borbi protiv zagađenja u Zenici.

Do danas je postalo nezaobilazan faktor u zaštiti okoliša, istaklo se organizacijom masovnih eko-protesta u decembru 2012., pokretanjem prvih sudskih sporova protiv pojedinaca i subjekata odgovornih za zagađenje, kao i jačanjem svijesti građana o njihovoj ulozi u borbi za čist okoliš.

Danas su dodijeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su doprinijeli radu udruženja u protekloj deceniji, kao i „nezahvalnice“ onima koji nisu ispunili svoj zadatak i koji se smatraju najvećim krivcima za nepostizanje ciljeva Udruženja.

To su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, zbog neprovođenja Arhuske konvencije, izbjegavanje odgovornosti i podrške zagađivačima, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona koje je zaprimilo prve tužbe protiv zagađivača, Kantonalni sud u Sarajevu zbog odugovlačenja sudskih postupaka, Institut za zdravlje i sigurnost hrane, kojem se pripisuje skrivanje podataka o zdravlju stanovništva i efektima zagađenja na zdravlje, Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog neprovođenja zakona, zeničko Gradsko vijeće zbog „ignorisanja problema zagađenja, neprovođenja vlastitih odluka, izbjegavanja odgovornosti i podrške zagađivačima“, te Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša ZDK i zenički Univerzitet. (S.Stević)