Završena prva faza uređenja Rekreacione zone Babina rijeka

Završene su aktivnosti na realizaciji projekta “Rekreaciona zona Babina rijeka”, koji finansiraju Grad Zenica sa 40 000 i Fond za zaštitu okoliša FBiH, sa 20 000 konvertibilnih maraka.

Nakon izgradnje pješačke staze u dužini od 380 metara, izvršena je sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice ukrasnog grmlja, te postavljanje parkovskih klupa i kanti za otpad.
Pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, Sabira Helvida, napominje da je riječ o prvoj fazi projekta koji će zvanično biti završen nakon što se izvrši tehnički prijem, dok bi druga faza radova koja podrazumjeva izgradnju novih pješačkih staza, dječijih igrališta i drugih sadržaja, trebala uslijediti naredne godine.

Prilikom odabira sadnog materijala za “Rekreacionu zonu Babina rijeka” vodilo se računa, da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine. Obzirom na značaj projekta čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih uvjeta, apelujemo na građane da se odgovorno odnose prema mladim sadnicama jer će nam one omogućiti da u vremenu koje dolazi, uživamo u hladovini nove rekreacione zone.(R.Š.)