Mali Vedo je dobio prvu bitku

Vedad Hadžić, četverogodišnji dječak iz Zenice, oporavlja se nakon teške operacije odstranjivanja tumora na mozgu, obavljene na Neurohirurškoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Priča o malom heroju koji je dobio ime po Vedadu Ibiševiću, nogometašu koji je svojim pogotkom u Kaunasu protiv Litvanije u oktobru 2013. odveo zmajeve na Svjetsko prvenstvo u Brazil, gdje je i postigao prvi pogodak za naš nacionalni tim na prvom velikom takmičenju, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Težak pristup

Malom Vedatoru život su spasili ljekari, a oporavlja se uz ljubav majke i oca Eldine Čivić-Hadžić i Jasmina Hadžića te sestre Lamije, kao i porodičnih prijatelja. Vedo sa smiješkom ispunjava sve što se od njega traži, radi fizikalne vježbe, bori se k’o zmaj. Oduševljenje ne kriju ni mr. prim. dr. Eldin Burazerović i dr. Mersad Baručija, koji su sa svojim timom operisali Vedu i prate njegov oporavak.

– Tumori mozga su veoma česti, često i zloćudni, a budu obično i kompleksne lokalizacije. Imamo mnogo djece koju smo operisali zbog tumora mozga. Krajnji rezultat zavisi od niza okolnosti, od karakteristika tumora, od mogućnosti da se taj tumor radikalno odstrani, da se dodatno tretira onkološki, od njegove lokalizacije. Međutim, imamo rezultate koji su jako dobri. Ono što je bitno je da smo uvijek uz pacijenta. Niko ne može biti ravnodušan kada dijete boluje od tumora mozga, priča dr. Burazerović.

Na Neurohirurškoj klinici operisali su javne ličnosti poput pjevača Halida Bešlića ili poduzetnika Pere Gudelja, dolazili su u njihove ruke i strani diplomati, političari, djeca… Sve su tretirali jednako i svima pomogli koliko su mogli. A rezultati koje imaju su vrhunski.

image
Jasmin, Eldina i Vedad sa doktorima

– Mi smo prije operacije Vedadovim roditeljima objasnili šta je sve bilo u igri, jer je lokalizacijski tumor hipotalamusa jedna od kritičkih zona u mozgu i atakiranje toga tumora je upitno. Postoje centri u svijetu koji uopšte ne bi išli na operaciju. Ne samo zbog težine pristupa nego zbog mogućih komplikacija koje su realne sa ovakvom operacijom. Ali, mi smo imali potpuno otvoren odnos sa roditeljima, proanalizirali smo sve opcije i donijeli zajedničku odluku, kaže dr. Burazerović.

Dr. Baručija objašnjava da se stalno susreću sa kolegama iz inozemstva i da dobijaju samo pohvale. Rezultati koje imaju u Sarajevu su na nivou zemalja koje imaju daleko bolju opremu, kapacitete, ali i primanja.

Čekamo nalaze

– Dječak je došao na pedijatriju KCUS-a kao hitan slučaj premješten iz Kantonalne bolnice Zenica. Nakon primarne pedijatrijske evaluacije premješten je kod nas. Urađeni su neurodijagnostika i plan operativnog programa. S obzirom na to da se radi o djetetu sa teškom vrstom tumora i po lokalizaciji i po neuroanatomiji, uključen je dr. Burazerović, kao jedan od najiskusnijih neurohirurga. Sve je prošlo kako smo planirali. Dječak je poslije operativnog zahvata bio dan-dva u intenzivnoj njezi, a potom premješten na odjel gdje je uz njega njegova majka. Uključen je u rehabilitaciju. Čekamo nalaze neuropatologa, kazuje nam dr. Baručija.