Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH

Agencija ZEDA organizovala je finalnu radionicu „Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH“ sa općinama koje su se prijavile za učešće u ovom projektu.

Na prethodnoj radionici, Općine su dobile zadatak da naprave zbirni plan ušteda finalne energije na području općine iz koje dolaze. Također su imali zadatak da popune operativne tabele s okvirnim vremenskim i finansijskim planom za ostvarenje općinskog Programa za poboljšanje energijske efikasnosti.

Općine su imale zadatak da prema urađenom templateu iz primjera, kreiraju narativni dio prema svojoj JLS, a na finalnoj radionici, konsultanti su izvršili uvid u finalne materijale Općina, izvršene su korekcije, sugestije i dati su komentari te je zaključeno da su svi učesnici ovog Projekta, svoje zadatke uspješno obavili.

Sljedeći korak koji Općine, učesnici ovog Projekta trebaju napraviti je da Programe za poboljšanje energijske efikasnosti dostave resornom kantonalnom ministarstvu koji će izvršiti monitoring i usklađivanje općinskih Programa, s kantonalnim planovima poboljšanja energijske efikasnosti. Agencija ZEDA je općinskim predstavnicima dostavila spisak kontakt osoba u resornim kantonalnim ministarstvima kojima će JLS dostaviti pomenute Programe.

Općine koje su bile dio ovog Projekta su: Busovača, Novi Travnik, Travnik, Vitez, Doboj Jug, Jajce, Bugojno, Trnovo, Odžak, Vogošća, Fojnica, Zavidovići, Žepče, Breza, Čitluk, Livno, Dobretići, Konjic i Bosanska Krupa.

Treba napomenuti da ove aktivnosti imaju za cilj postizanje finalnih ušteda energije koje svaka JLS mora ispuniti prema raspodjeli indikativnih ciljeva ušteda energije koji treba biti urađen u skladu s Federalnim akcionim planom energijske efikasnosti i odgovarajućim kantonalnim planovima energijske efikasnosti, a koji su pripremljeni u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine.

Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH je zakonska obaveza, a osim zakonske obaveze, općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti moći će lakše pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Na ovoj Radionici je prezentovan i alat za upravljanje energijskim menadžmentom u općinama- ENMASOFT za koji je Agencija ZEDA sistem provajder za F BiH, a čiju prezentaciju je održala gđica. Aleksandra Stanivuković, iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ BiH, a ujedno i Šef Projekta koji je ZEDA implementirala „Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH“

-„Ovaj Projekat ne bismo mogli realizovati bez finansijske podrške Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ BiH. Godinama unatrag imamo sjajnu saradnju s GiZ BiH i svakako se radujemo novim zajedničkim aktivnostima“ – poručili su iz Agencije ZEDA.