Uhapšeno pet osoba zbog teških krađa na području Zenice

????????????????????????????????????

U proteklom vremenskom periodu, na području Grada Zenica, evidentirano je izvršenje više teških krađa u kuće i stanove, na način da su počinitelji navedenih krivičnih djela koristili odsutnost vlasnika istih, te podesnim predmetima otvarali balkonska vrata i prozore stanova i kuća, ulazili u unutrašnjost istih, vršili premetačinu stvari i predmeta i otuđivali zlatni nakit, novac i druge vrijedne predmete.

Poduzimajući intenzivne operativne aktivnosti na prikupljanju informacija i saznanja u cilju rasvjetljavanja, te dokumentovanja navedenih teških krađa, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su, uz podršku i asistenciju službenika policijskih stanica Centar, Crkvice i Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dana 22.11.2018 .godine, na više lokacija u Zenici, izvršili pretrese na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici.

  • Pretresom kuće koja se nalazi u ulici Sarajevska, a koju koriste lica A.E. i A.A., pronađeno je 260 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna digitalna vaga za precizno mjerenje, tri ručne bombe i određena količina puščane municije. U kući je zatečeno lice A.A., koje je lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.
  • Pretresom kuće koja se nalazi u Zenici, u ulici ZAVNOBiH-a, koju koristi lice D.A., iz Zenice, pronađena su 3 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 9 tableta i jedan ručno pravljeni pištolj. Prilikom pretresa slobode je lišeno lice H.Š. i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.
  • Pretresom kuće koja se nalazi u Zenici, u ulici Crkvice, a koju koristi lice C.J., iz Zenice, pronađena su 22 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 6 tableta i jedna digitalna vaga za precizna mjerenja. Prilikom pretresa slobode je lišeno lice C.J. i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.
  • Pretresom kuće koja se nalazi u Zenici, u ulici Babino Polje, koju koristi lice Š.M., pronađene su 2 ručne bombe. Lice Š.M. je lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je i zadržano.

Pronađena materija, oružje i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja a navedena lica će biti prijavljena Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije i krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga.

Poduzimajući mjere i radnje na dokumentovanju izvršenih teških krađa, službenici Odsjeka kriminalističke policije su dana 22.11.2018. godine lišili slobode i lice S.S., rođeno 1997. godine, iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je u proteklom periodu izvršilo više krivičnih djela, tačnije 6 teških krađa, u stambene i druge objekte na području naselja Tetovo.

Protiv navedenog lica će dana 23.11.2018. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo više krivičnih djela “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, te će isto uz izvještaj biti predato na nadležnost i daljnje postupanje navedenom tužilaštvu.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK