Kolika je realna zarada njegovatelja u Njemačkoj?

foto: depo.ba

Kolika je realna zarada njegovatelja u Njemačkoj? Važan je odabir grada, jer od toga zavisi kvalitet života. Neke agencije lažnim obećanjima o zaradi privlače kandidate.

Potražnjom za stručnim medicinskim osobljem na njemačkom tržištu rada nisu stvorene perspektive samo za ljekare i njegovatelje iz brojnih evropskih i svjetskih zemalja, već i za firme koje se bave vrbovanjem ovih kadrova i njihovim dovođenjem u Njemačku.

Jedna od njih je i Agencija IPP Health iz Kölna, koja već četiri godine po nalogu njemačkih klinika i drugih zdravstvenih ustanova dovodi potrebnu radnu snagu iz Španije, Italije i Poljske, a već godinu dana i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Indije. Preko ove agencije je iz tri zapadnobalkanske zemlje do sada više od 100 njegovatelja došlo u Njemačku, piše Deutsche Welle.

U opisu njihove djelatnosti je organizacija sastanaka i razgovora sa grupama zainteresovanih njegovatelja, potpisivanje ugovora o radu, a potom i posredovanje u dobijanju viza, pronalaženju stanova, priznavanju diploma i prijave u Njemačkoj. Dosadašnja pozitivna, ali i negativna iskustva ove agencije u zapošljavanju njegovatelja putokaz su za sve one koji se namjeravaju okušati u ovoj struci na njemačkom tržištu rada.

Pripremiti se za novi početak u Njemačkoj

Na početku su mnogi njegovatelji nezadovoljni, ističe dipl. Ing. Kay Simon, vlasnik i direktor IPP Healtha.

– Prvih nekoliko mjeseci je stresan period za njegovatelje koji dolaze ovdje. Oni se suočavaju sa kulturološkim šokom, snalaženjem i uklapanjem u novu životnu i radnu sredinu, jezičkim barijerama, nedostatkom familije i brojnim drugim obavezama koje podrazumijeva taj životni korak, pojašnjava Simon.

Stoga je, dodaje on, veoma važna psihološka i svaka druga priprema za život u novoj sredini.

– Njemački jezik je težak i što je veći nivo poznavanja jezika i stručne terminologije, to će integracija u društvo i komunikacija sa kolegama na radnom mjestu biti brža i lakša. Većina kandidata mora pohađati i dodatne kurseve jezika i to je nešto sa čim moraju računati.

Od odabira grada zavisi kvalitet života

Izuzetno je važan odabir grada u kome se nude radna mjesta za njegovatelje, pojašnjava Simon.

– Moj savjet je da njegovatelji, prije nego se informišu o specifičnostima vezanim za određene gradove, ne prihvataju prvo ponuđeno radno mjesto. Recimo, u 2017. godini, u Münchenu kirija za samo jednu manju sobu iznosila je oko 700 eura, u Kölnu, Hanoveru i Hamburgu se za isti smještaj treba izdvojiti oko 500, dok se u manjim sredinama za 250 eura mogu iznajmiti i manji stanovi. Porodica sa dvoje djece ne može sebi priuštiti da živi u nekom većem gradu, smatra Simon.

Onima koji namjeravaju dovesti porodice u Njemačku Simon savjetuje da odaberu neki grad u kome će njihova primanja biti dovoljna za potrebe svih članova jedne porodice. Naime, događalo se da neki njegovatelji, koji donesu ishitrene odluke, nakon nekoliko sedmica odustanu od svega i vrate se u svoje zemlje.

Ne nasjedati na lažna obećanja

I u ovoj branši, nažalost, ističe Simon, postoje „crne ovce“. To su agencije koje njegovateljima obećavaju zaradu od čak 3.000 eura.

– To smo uočili tokom razgovora sa potencijalnim kandidatima, koji kažu da imaju bolju ponudu od one koju im mi nudimo. No, kada ti ljudi dođu u Njemačku, čeka ih neugodno iznenađenje i zarada od oko 1.900 eura, što je u svim saveznim pokrajinama prosječno primanje na početku karijere njegovatelja. Te firme obećavaju sve samo da dođu do potrebnih kadrova i zarade svoj honorar, upozorava Simon.

Njegovatelji, naravno, pojašnjava on, mogu zaraditi više novca od početne sume, ali to zavisi od njihovog dodatnog angažmana: noćnih smjena, rada nedjeljom i aktivnosti koje se posebno plaćaju. Kod odabira agencija koje posreduju u zapošljavanju svakako treba birati one koje imaju dobre ocjene od strane osoba koje su preko nje dobile zaposlenje.

Realna zarada njegovatelja u Njemačkoj

Medicinsko osoblje, poput njegovatelja, na početku, tokom probnog rada, zarađuje u prosjeku 1.900 eura i na tom nivou ostaje sve do priznavanja stečene školske spreme, koja, u zavisnosti od pokrajine do pokrajine, traje od tri do šest mjeseci. Poslije toga oni mogu, na osnovu podataka iz 2017. godine, očekivati prosječna primanja od oko 2.400 eura.

– Iskustva su pokazala da se početna zarada, zahvaljujući dodatnom angažmanu u noćnim smjenama i tokom vikenda, može povećati za 20-30%. To je neki prosjek, kaže Simon.

Potrebno je znati i to da su primanja izražena uvijek u bruto iznosu, te da se od te sume moraju platiti sve zakonom predviđene dadžbine. Treba istaći i da u njemačkom poreskom sistemu manje novca za porez izdvajaju oni koji imaju porodicu. Primjerice, samcu od oko 2.400 eura bruto zarade, poslije odbijanja poreza i ostalih dadžbina, ostaje oko 1.600 eura, dok njegovatelji sa porodicom mogu računati sa oko 1830 eura, kao i sa oko 190 eura dječjeg doplatka po djetetu.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)