Japanski naučnik došao po znanje u BiH

Po znanje u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Banjaluku, stigao je mladi naučnik iz Japana Hironori Sugijama iz Nagana. Odlučio se za Prirodno-matematički fakultet, gdje na odsjeku za hemiju istražuje karbonska vlakna koja su tema njegovog doktorskog rada.

Hironori je na PMF u Banjaluku stigao na tri mjeseca sa Šinšu univerziteta u Naganu. U laboratoriji radi svakodnevno, ali i na terenu istražuje razne materijale. Posebno su u BiH za istraživače interesantni otpadni mulj iz rudnika Omarska, pirofilit sa nalazištem u Konjicu, bentonit, ali i nalazišta prirodnog zeolita u srednjoj Šnjegotini.

“Sasvim sam zadovoljan uslovima, ovo je normalna klasična laboratorija kakvih ima i u Japanu”, priča Sugijama, te nastavlja:

“Svi su ljubazni po gradovima u BiH, najčešće mi pomognu u supermarketu, pomogne mi i osoblje u studentskom domu u Banjaluci. Hranim se u menzi, vaša hrana bi prijala svakom Japancu. Već je postao poznat moj hvalospjev o vašim punjenim paprikama i pohovanoj piletini”.

Stidljivi dvadesetčetvorogodišnji Japanac odlučio se doći u Banjaluku iako se PMF i odsjek za hemiju trenutno nalaze u fazi licenciranja doktorskog studija. Razmjena studenata ostvarena je na bazi ranije saradnje profesorice Suzane Gotovac Atlagić sa profesorom iz Nagana Jošiukom Hatorijem. Saradnja dva fakulteta i razmjena studenata odvija se posljednje 4 godine.

“Ovog proljeća se profesor Hatori nama obratio da ako ste voljni da primite mog studenta koga zanima da dođe tamo. Hiro je slušao priču o razmjeni sa Banjalukom. Na bazi stipendije koju prima mogao je izabrati Francusku ili Banjaluku, na našu sreću izabrao je nas. Da budem iskrena i mi smo imali želju da mu ponudimo najbolje uslove, pa smo industrijske sponzore zamolili, renovirali mu radnu sobu za asistentne. Uglavom smo ga primili u neke skromne, ali lijepe, čiste uslove, sa dosta solidnom aparaturom. Nemamo mikroskop od milion dolara, ali imamo određen nivo uređaja koji koštaju 50.000 evra i slično”, pojašnjava Gotovac Atlagić.

Hironori ističe da se u Japanu radi dosta više nego u BiH, većina ljudi pored 8 časova rada, ima redovno po oko 3 sata prekovremeno. Pored hrane, u Banjaluci ističe ljubaznost ljudi, ljepotu djevojaka, ali ga saobraćaj zbunjuje.

Profesori sa PMF-a zadovoljni su međunarodnom saradnjom, trenutno su aktivna četiri projekta. Posebno uspješni su na odsjeku za hemiju gdje radi 10 stalno zaposlenih.

“Očigledno da nama manjka ljudi, ali ideja ne. Japanci jesu daleko odmakli, mi se ne možemo porediti, ali ja kažem naš kvalitet jesu ljudi, ali i BiH je poznata i bogata sirovinama koja se mogu upotrijebiti za kvalitetna istraživanja”, tvrdi Milica Balaban, šef SP hemija na PMF u Banjaluci.

Japanski naučnik je do sada obišao Prijedor, Novi Grad, Beograd i Sarajevo. Bio je u rudniku Omarska koji mu je značajan, zbog doktorskog rada, a namjerava posjetiti i rudnik SASE.

N1