U subotu javno potpisivanje donorskih kartica

Image generated by GPL Ghostscript (device=pnmraw)

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih bolesnika –FBIH i Donorska mreža-BIH, u povodu evropskog Dana darivanja organa organizuju javno potpisivanje donorskih kartica i promociju donorstva organa, u subotu 20.10.2018.g., ispred Robne kuće „Bosna“ u Zenici, od 11,00 do 14,00 sati.

Evropski dan darivanja organa obilježava se svakog oktobra. Tu ideju pokrenulo je Vijeće Evrope 1998.godine sa ciljem, da se poveća broj doniranih organa nakon smrti radi spašavanja života. Ove godine slogan kampanje je „Budite spremni spasiti živote, postanite super heroj“.

Pozitivna priča o doniranju organa krenula je iz ZDK, kada je Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, još 2013.g pokrenulo inicijativu za promjenu zakona o transplataciji organa u FbiH, i kada je 2014.g.odina KB Zenica postala donor bolnica. Iz ovog Udruženja pozivaju sve zainteresovane da ih posjete i potpišu donorsku karticu, pokažu svoju humanost i budu dio pozitivne priče, jer 20 puta,  po statistikama, prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti  primalac organa.

Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju.

Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka, i nema mjesta sumnji u prevare, i sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa, konačno usvojen 21.11 2017.godine, očekivali smo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH, koji se nažalost nije desio jer su do sada utvrđene samo dvije moždane smrti: jedna u KB Zenica i jedna u UKC Tuzla, ističu iz Udruženja.

Uz potpisivanje donorskih kartica, svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih bolesnika, i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za novi i kvalitetniji život TRANSPLATACIJA.