Međunarodni dan žena na selu

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan žena na selu. Udruženje Medica tom prilikom organizovalo je prezentaciju rezultata ekonomskog osnaživanja gdje su prezentovani rezultati snažnih i odvažnih tema.

Zehra Mujanović rodom je iz sela Smajići, MZ Bistričak. Kako kaže sve je počelo još prije nekoliko godina kada su članice Udruženja “MEDICA” posjetile njeno selo i pokrenule projekat ekonomskog i psihološkog osnaživanja žena na selu. Ona i žene iz njenog sela, kroz nekoliko mjeseci završile su kurs šivenja, dobile 2 mašine za rad i nešto materijala, te tako počinje njihova priča i borba za bolji status u društvu.

U udruženju ima 15 žena, koje mjesečno plaćaju članarinu i tako pokrivaju osnove troškove, a prozivode šiju po narudžbama. Kako su nam kazali, posla nema previše, ali dodaju da se žene još uvijek boje da kažu šta su njihova prava.

Ideja o ovo međunarodnom danu pokrenuta je na konferenciji UN-a posvećenoj ženama, održanoj u Pekingu 1995.godine. Tada je dogovoreno da se posveti pažnja svim ženama ruralnih područja, kao i problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Iz Udruženja „Medica“ poručili su da bez jake žene nema ni jake porodice, a ni društvene zajednice. (D.S.)