Upitna sezona grijanja zbog štrajka radnika “ArcelorMittala”

Upravni odbor Sindikata “ArcelorMittala” zakazao štrajk za 23. oktobar

Iako su iz Javnog preduzeća “Grijanje” Zenica potvrdili za naš list kako bi sezona grijanja trebala početi danas, zbog najavljenog štrajka Sindikata radnika “ArcelorMittala” upitna je cjelokupna sezona grijanja.

Podsjetimo, Upravni odbor Sindikata “ArcelorMittala”, uz samo jedan suzdržan glas, donio je odluku o zakazivanju generalnog štrajka u ovoj kompaniji, koji će stupiti 23. oktobra.

Generalna obustava rada zakazana je zbog nepotpisivanja pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji su predstavnici Sindikata dostavili Upravi kompanije 17. januara ove godine.

“Na dan početka štrajka, već od sedam ujutro, neće biti proizvodnje, ulaza sirovine niti prodaje robe. Sva postrojenja će ići na toplotni režim”, najavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ-a.

Da je sezona grijanja upitna zbog najavljenog štrajka, potvrdila nam je i Alena Kahrimanović, portparol “ArcelorMittala”.

“Štrajk može utjecati na sezonu grijanja u gradu Zenica, jer se tehnički ne može postići balans plinova i pare u kompaniji u situaciji kad visoka peć ne radi. Pregovori sa Sindikatom su u toku i mi smo optimisti da ćemo što prije pronaći prijateljsko rješenje za ovo pitanje kako bismo izbjegli neugodnost za građane Zenice” – kazala je Kahrimanović.

Podsjetimo, na sistemu daljinskog grijanja aktivno je skoro 13.000 potrošača, a zagrijava se skoro 650.000 kvadratnih metara stambenih te skoro 200.000 kvadratnih metara poslovnih prostora.

Sa sistema grijanja ove godine se isključilo 450 korisnika, ali ih se u istom periodu vratilo stotinu.

Iz Javnog preduzeća procjenjuju da bi zenička Toplana, realno, mogla početi s radom za 18 mjeseci, a da je stanje mreže loše te da su stari kotlovi na izdisaju. avaz.ba