Tri intervencije policije na predizbornim skupovima

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, svakodnevno se održavaju sastanci Štaba akcije “Izbori 2018”, čiji je osnovni zadatak planiranje, koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti, koje se poduzimaju  u okviru usvojenog Plana obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

Imajući u vidu značaj predizbornih aktivnosti kao i velikog broja javnih tribina i skupova, koji su u proteklom periodu organizovani i održani na području našeg kantona, tačnije 434 održana skupa, Uprava policije Ministarstva unutrašnjh poslova Zeničko-dobojskog kantona je poduzela sve potrebne mjere i radnje na obezbjeđenju istih, te vanredno angažovala veliki broj policijskih službenika, kako bi svim prisutnim pružila maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost. Naznačene aktivnosti su protekle bez incidenata.

Dana 29.09.2018. godine, u Nemili je lišeno slobode lice A.H., koje se dovodilo u vezu sa prekidom predizbornog skupa u mjestu Orahovica, koji nije bio najavljen od strane organizatora. Prema licu su poduzete odgovarajuće mjere i radnje.

Dana 30.09.2018. godine, u dežurnoj službi Policijske stanice Visoko lice A.Z., iz Kaknja, inače kandidat za kantonalnog zastupnika, je prijavilo da je fizički napadnuto u mjestu Buci, općina Visoko, od strane lica Dž.Dž., dok je postavljalo i lijepilo promotivni materijal. U navedenom slučaju su od strane policijskih službenika poduzete mjere i radnje na dokumentovanju predmetnog slučaja i te aktivnosti se još uvijek poduzimaju.

Dana 01.10.2018. godine, u periodu  od 19,00 do 20,00 sati, u mjestu Klopče, Grad Zenica, održan je predizborni skup. Za vrijeme održavanja skupa i obraćanja govornika, od strane nekoliko mlađih lica je, upotrebom pištaljki i zviždanjem, remećeno i ometano održavanje skupa. Policijski službenici su navedena lica legitimisali, istim su uručeni prekršajni nalozi, nakon čega su udaljena sa skupa.

Ovom prilikom napominjemo, da će svaki preizborni skup, kako je to bilo i dosad, u skladu sa izvršenim procjenama, biti obezbijeđen na najbolji mogući način, kako bi se svim prisutnim pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost. Prema licima koja budu remetila javni red i mir ili na drugi način ugrožavala skupove i sigurnost prisutnih lica, će biti poduzete sve potrebne mjere i radnje.

 

Posebno ističemo da na javnim skupovima i tribinama neće biti dozvoljena niti tolerisana bilo kakva nedolična i protivpravna ponašanja koja ugrožavaju održavanje skupova, te da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzeti sve potrebne mjere i radnje kako bi se omogućilo svim političkim subjektima da slobodno, i u skladu sa svojim planovima i programima, djeluju i  rade tokom predizbornog procesa.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK