Zbog ovih zdravih namirnica volimo jesen

Hladniji dani sa sobom donose jutarnje magle, melanholiju za ljetom i razdražljivo raspoloženje što se odražava i na naše zdravlje. Mnoge ljude s dolaskom jeseni muče glavobolje, nedostatak energije, problem s lošom koncentracijom i slično. Ipak, jesen zna biti i vrlo čarobna. Uz šarene boje lišća i lagani povjetarac, jesen skriva i mnoge druge blagodati poput sezonskih plodova koji su prepuni vitamina, ublažavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet.

U nastavku pogledajte nekoliko jesenskih plodova i zdravih namirnica zbog kojih zaista obožavamo ovo doba godine, te smo naveli nekoliko njihovih karakteristika koje utječu na ljudski organizam.

Kesteni

Iako plod kestena uvrštavamo pod orašaste plodove, kesteni su za razliku od ostalih orašastih plodova vrlo siromašni mastima. Sadrže najviše ugljikohidrata i imaju vrlo visoku energetsku vrijednost. To znači da se ne preporučuje pojesti previše kestena odjednom jer su vrlo kalorični. No, kesten obiluje mineralima, vitaminima B i C, potiču cirkulaciju i pomažu kod gastritisa. Kesten je prava inspiracija za spremanje raznih jela, tako u gastronomiji najviše volimo kolače i torte od kestena, pravu zimsku poslasticu kesten pire, a od njih se prave i razne juhe i prilozi.

Jabuka

Iako je jabuka voće koje je dostupno baš cijele godine, najukusnije su one domaće jesenske jabuke. Ako vam je svakodnevnica vrlo stresna, jabuke su sjajno voće koje je poželjno pojesti za međuobrok jer su bogate flavonoidima, magnezijem i antioksidansima. Pomažu postići bolju koncentraciju, smiruju organizam i aktiviraju metabolizam. Također, jabuke sadrže i serotonin koji je jedan od glavnih okidača postizanja boljeg raspoloženja, stoga se njima možemo adekvatno boriti protiv jesenske melanholije.

Grožđe

Za grožđe se kaže da je obnovitelj čitavog organizma. Sadrži fruktozu i glukozu, a obiluje i brojnim vitaminima i mineralima. Od njega pravimo vino, sokove, kompot, pekmez i čaj, a jednako je idealno za sportaše, djecu, trudnice i sve ostale skupine koje više pažnje posvećuju prehrani. Još od davnina, grožđe se smatra jednim od najljekovitijih plodova, a posebno ga volimo jer ima ulogu u očuvanju srca i krvnih žila, sprječava upalne procese, usporava starenje, poboljšava san, regulira rad crijeva i čisti cijeli organizam.

Tikva

Tikvu u narodu zovemo kraljicom jeseni, a njenim blagodatima doista nema kraja. Njena ljekovita svojstva ogledaju se ponajprije u visokoj razini antioksidansa i karotena, a bogata je i vitaminima C i E, te najvažnije, vrlo siromašna kalorijama. Ovo ukusno povrće svoju riznicu zdravlja čuva i u sjemenkama i ulju koje se izrađuje od nje. U njenim sjemenkama je veliki izbor proteina i aminokiselina, a ulje obiluje vitaminom E i kalijem.

Cvekla

Cvekla je povrće koje se uzgaja zbog svog ljekovitog korijena. Obiluje kalcijem, željezom, kalijem i vitaminom B, a najbolji je saveznik u očuvanju imuno sistema, te reguliranju anemije i niskog krvnog pritiska. Cvekla se najčešće priprema kuhanjem, a dio je neprocjenjive jesenske zimnice.

Izvor: Akta.ba