Prodati Telemach, N1, Sport klub, vrijednost ugovora 2,6 milijardi eura

Britanski investicioni fond BC Partners je saopćio da je potpisao konačni sporazum o kupovini većinskog udjela u United Grupi od američkog KKR-a.

KKR će zadržati manjinski dio dionica. United Grupa je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi. U BiH su vlasnici najvećeg kablovskog operatera Telemacha, regionalne televizije N1, Sport kluba, Pink BH itd.

Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, a ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja.

No, američki Wall Street Journal javio je da vrijednost United Grupe ovim ugovorom iznosi 2,6 milijardi eura (više od 5 milijardi maraka), uključujući dug.

“Prema izvorima bliskim ovim dešavanjima, ugovorom je United Grupa vrednovana u iznosu od 2,6 milijardi eura, uključujući dugove”, objavio je WSJ.

Britanska agencija Reuters navodi da ovaj dogovor čini jednim najvećih privatnih poslova preuzimanja na Balkanu.

Fond KKR finansijski podržava United Grupu od 2014. godine, a ovaj ugovor bi mogao da predstavlja jednu od najvećih prodaja privatnog vlasništva u regionu Balkana, dodaje britanska agencija.

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, je aktivna u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, gdje pruža usluge od kablovske televizije do fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga, a u Srbiji je najveći kablovski operater posredstvom kompanije SBB.

Izvor: Oslobođenje