Počela realizacija projekta Green City Action Plan za Grad Zenica

Grad Zenica počeo je da razvija akcioni plan Zelenih gradova, a incijalni sastanak održan je danas. Green city je akcioni plan pripremljen za gradove u skladu sa metodologijom razvijenom od organizacije za ekonomsku saradnju i održivi razvoj lokalne vlasti.

“Zenica je jedini grad iz naše države, koji je ušao u projekat Zelenih gradova. Austrijska vlada i EBRD izabrali su konsultante koji će sa lokalnim stručnjacima izraditi na desetine projekata , locirati svaki izvor zagađenja grada, napraviti projekte, naći donatore i krenuti u realizaciju , istakao je Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice.

“Zenica je bila idealan kandidat za ovaj projekat, prvenstveno zbog postojećeg projekta utopljavanja bolnice, zbog velike zainteresovanosti vlasti , ali i svih problema koji se tiču zaštite životne sredine sa kojima se ovaj grad suočava, kazala je Lin O'Grady, zamjenica voditelja EBRD BiH.

„Projekat izrade akcionih planova Zelenih gradova biće usmjeren na više područja i na više oblasti, a odnosi se na energetiku i infrastrukturu grada. Biće izrađen i usvojen plan od strane vlasti i grada koji će na kraju omogućiti utvrđivanje specifičnih projekata na kojima će se raditi i koji će pomoći gradu da i dalje rade na onome što utvrde kao prioritete. Ovaj projekat ima dugoročnu viziju, ali se isto tako sastoji i od niza kratkoročnih aktivnosti. Neke od aktivnosti su već u toku, a naročito one u okviru takozvanih pokretača koji je EBRD već pokrenuo, ističe Stephen Cook, direktor ARUP-a.

Ciljevi projekta su objavljivanje početka projekta Zenica Green City Action Plan i upoznavanje sa EBRD-om i projektnim timom, te objašnjenje razvojnog procesa glavnim projektnim učesnicima u općini i drugim ključnim zainteresiranim stranama u gradu.

Kako su istakli iz tima EBRDA, Grad Zenica pokazao je veliki interes za suradnju i nastavak brige za ekologiju u ovom gradu. (Delila Suljić)