EF: Od 24 mjere iz okolinske dozvole završena samo jedna

U okviru predizborne kampanje koja je počela prije nego što je to Izbornim zakonom BiH dozvoljeno, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zajedno sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove 30.8.2018 posjetilo je kompaniju ArcelorMittal Zenica sa ciljem utvrđivanja stanja realizacije mjera smanjenja emisija zagađujućih materija u okoliš propisanih okolišnom dozvolom.

Na web stranici Ministarstva objavljen je pregled realizacije projekata, iz kojeg se vidi da je od 24 planirane mjere za smanjenje zagađenja, od izdavanje dozvole do danas realizirana samo jedna. Sve ostale mjere kasne, ili uopšte nema informacije o tim mjerama. Rokovi za realizaciju 14 mjera su već istekli, a za 4 mjere se u izvještaju tvrdi da su navodno započele, ali će kasniti bez obrazloženja i bez ikakvih sankcija, upozorava Eko forum, koji je objavio i pregled planiranih mjera i njihov status 17 mjeseci nakon izdavanja dozvole.

Ministarstvo je najavilo i da je u toku javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplote i električne energije i komprimiranog zraka u Zenici.

U prevodu, to su novi kotlovi u pogonu energetike, koje bi zajednički trebali da grade ArcelorMittal, partneri iz Finske i grad Zenica.

Dokumentacija je dostupna samo u Sarajevu, a prezentacija studije najavljena je za 24.9.2018 u 11 sati u velikoj sali gradskog vijeća Zenica, navodi Eko forum u današnjem saopštenju za javnost.