Izvještaj ˝Agencije za vodno područje rijeke Save˝ nakon incidenta u Lukavcu

˝Agencije za vodno područje rijeke Save˝ Sarajevo obavijestila je danas medije o provedenim aktivnostima i mjerama nakon ispuštanja tehnoloških otpadnih voda iz GLOBAL ISPAT KOKSNE INDUSTRIJE d.o.o. Lukavac.

AVP Sava Sarajevo od trenutka saznanja za nastanak incidentnog zagađenja, je bila prisutna na terenu i aktivno uključena u rješavanje nastale situacije, a sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima: Zakonom o vodama FBiH (˝Službene novine Federacije BiH˝, broj 70/06), Pravilnikom o postupcima i mjerama u slučajevima akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu (˝Službene novine Federacije BiH˝, broj 71/09) i Operativnim planom mjera Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo u slučaju vanrednih i incidentnih zagađenja.

U periodu od 04.-13.08.2018. izvršeno je uzorkovanje i analiza otpadnih voda obodnog kanala GIKIL-a i površinskih voda rijeke Spreče.

Analizom rezultata utvrđeno je da su na lokalitetu rijeke Spreče, nizvodno od Gikila, dana 04.08.2018. godine i 06.08.2018 godine bile visoke koncentracije ukupnih policikličnih aromatskih ugljikovodika (PAH) i koncentracija fenolnog indeksa. Koncentracija ukupnih policikličnih aromatskih ugljikovodika (PAH) je dana 06.08.2018. godine bila 73 puta veća u odnosu na MDK vrijednosti za treću klasu vode u uzorku vode rijeke Spreče na lokalitetu most Puračić. Na istom lokalitetu koncentracija fenolnog indeksa (ukupnih fenola) je bila 14 puta veća u odnosu na MDK vrijednosti za treću klasu vode. Zahvaljujući preduzetim mjerama od 08.08.2018. godine koncentracija ukupnih policikličnih aromatskih ugljikovodika (PAH) je bila neznatno povišena u odnosu na MDK vrijednosti za treću klasu vode u uzorku vode rijeke Spreče na lokalitetu most Puračić, a koncentracija fenolnog indeksa (ukupnih fenola) nije prelazila MDK vrijednosti za treću klasu vode.

Na bazi dobijenih rezultata na rijeci Spreči, most Karanovac, može se konstatovati   da zagađenje izazvano havarijom rezervoara za razdvajanje amonijaka i katrana u RJ Kondenzacija nije uticalo na kvalitet voda rijeke Bosne, jer su vrijednosti specifičnih parametara kvaliteta voda (PAH i ukupni fenoli) bili u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK) za treću klasu kvaliteta voda.

AVP Sava Sarajevo će u 2018. godini nastaviti sa monitoringom kvaliteta površinskih voda rijeke Spreče uz pojačano praćenje kvaliteta voda nizvodno od pogona GIKIL d.o.o. Lukavac. Programom monitoringa biće obuhvaćeni fizičko-hemijski i hemijski parametri kvaliteta uz uporedno praćenje nivoa voda na automatskim stanicama.

Stručne službe Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo