Sindikat AMZ traži veću cijenu rada

Sindikat ArcelorMittal-a Zenica u pregovorima sa Upravom kompanije oko pojedinačnog kolektivnog ugovora tražit će veću cijenu rada i isplatu regresa.

Za zaključenje ugovora predložit će realan vremenski okvir, a ako ne bude rezultata, nisu isključene ni radikalne mjere radničke i sindikalne borbe.

Vanredna Skupština sindikata ArcelorMittal Zenica razmatrala je danas aktuelnu situaciju u vezi materijalnog statusa i položaja radnika i nepotpisivanja Pojedinačnog kolektivnog ugovora između sindikata i Uprave kompanije, te dalje pravce djelovanja.

Pojedinačni ugovor istekao je u januaru tekuće godine, a od tada sa Upravom kompanije održan je samo jedan sastanak, ukazuje Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata.

Prema našem prijedlogu iz januara, tražili smo povećanje satnice za 10 posto,odnosno sa sadašnjih 3,06 na 3,37, te povećanje koeficijenta za poslove kvalifikacije KV. Očekujemo i isplatu regresa na tragu odredbi nedavno potpisanog granskog kolektivnog ugovora prema kojem regres više nije uslovljen pozitivnim poslovanjem iz prethodne godine, kaže Kapetanović.

Argumenti Sindikata za veću cijenu rada, kako tvrde sindikalisti, sasvim su utemeljeni.

Od 2014. godine cijena rada u ArcelorMittal Zenica nije povećana, smanjen je i broj ljudi, a s druge strane poznati su rezultati proizvodnje i prodaje, istakao je Ešef Hadžić, zamjenik predsjednika Sindikata zeničkog Mittal-a.

U sindikatu zeničkog Mittal-a, koji upošljava oko 2.200 radnika smatraju, da se mora povesti računa i o beneficiranom radnom stažu za određene pozicije. (Š. Babić)