Poziv za prijavu boravka stranaca u BiH

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine podsjeća sva pravna i fizička lica, koja pružaju usluge smještaja strancima u BiH, da su prema odredbama Zakona o strancima BiH dužni izvršiti prijavu boravka stranaca Službi za poslove sa strancima. Zakon istovremeno propisuje i sankcije za neprovođenje ove obaveze, kako za pružaoce usluga smještaja, tako i za strance koji su boravili u BiH.

Napominjemo da svoju zakonsku obavezu, zahvaljujući novoupostavljenom online sistemu „E- stranac“, sva pravna i fizička lica sada mogu uraditi na veoma jednostavan i efikasan način putem web stranice www. estranac.ba. Ujedno, korištenjem ovog sistema osigurava se značajna ušteda sredstava, ali i vremena za obveznike prijave. Sistem za online registraciju boravka stranaca u Bosni i Hercegovini pušten je u rad 12. juna 2018. godine. Od tada svi hotelijeri, vlasnici hostela, apartmana ili drugih objekata, koji pružaju usluge smještaja strancima u BiH,  mogu se prijaviti Službi za poslove sa strancima BiH, kako bi počeli koristiti ovaj sistem.

Pozivamo ih i ovim putem da se jave u Terenske urede Službe, gdje će dobiti svoje korisničke podatke za upotrebu sistema „E stranac“ i na taj način prijavu boravka svih stranaca vršiti iz svojih objekata, na jednostavan način.

Posebno je značajno napomenuti da sistem omogućava korištenje i takozvanih čitača pasoša, što znači da se samo skeniranjem putnih isprava može izvršiti popuna svih podataka u sistem, što ubrzava i olakšava kompletan proces. Na ovaj način značajno se ubrzava postupak registracije stranaca, naročito u većim smještajnim objektima gdje dolazi veliki broj stranih gostiju.

Sistem za online prijavu boravka stranaca u velikoj mjeri je unaprijedio kapacitete Službe za poslove sa strancima BiH, koja je stvarno nadležni organ za provođenje Zakona o strancima BiH, u domenu kontrole prijave boravka stranaca. Ovaj sistem značajno je povećao i sigurnosni aspekt prijave boravka stranaca u BiH, te u budućnosti može poslužiti za daljnji razvoj turističkog sektora i rast naplate javnih prihoda.