Foto: Gradonačelnik predao autobuse Zenicatransu

Simboličnom predajom ključeva, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je zvanično predao na korištenje devet autobusa koje je Gradska uprava kupila za potrebe Zenicatransa.

Radi se o polovnim, gradskim niskopodnim autobusima koji su opremljeni rampama za invalidne osobe, te wi fi signalom. Ukupna donacija vrijednosti je oko 200.000 maraka

Prethodna vlast je pokrala ovo preduzeće, ja to odgovorno tvrdim i ostavila preduzeće i radnike u jadu i bijedi, tako da ljudi ne mogu u penziju. Ovo preduzeće je težak bolesnik, a Gradska uprava pokušava sve da riješi.Onako kako smo riješili pitanje Čelika riješit ćemo i Zenicatrans. Veoma bitno je reći i sljedeće. Preduzeće nema licencu zbog neplaćenih poreza i doprinosa, a ne zato što vozi neispravne autobuse, kako to neki spinuju. Gradska uprava će sve učiniti da napravi reprogram sa Poreskom upravom, ali je problem što mi trenutno nemamo faktičko stanje koliko je ova firma dužna, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović i dodao da je Zenicatransu nedostajalo voznih jedinica i da je Gradska uprava iznašla načina da kupi ovih devet autobusa i na taj način premosti trenutne probleme.

Direktor Besim Husaković kaže da će im ova donacija dobro doći, te je naglasio da su trenutno u pregovorima sa Turskom razvojnom agencijom oko nabavke pet autobusa i pet kombija.

Ova vozila ukoliko nabavimo rasporedit ćemo na prigradska naselja i to bi nam puno značilo sa stanovišta kompletiranja voznog parka da možemo zimu proći normalno, kazao je Husaković.

Donirani autobusi odmah će biti stavljeni u pogon, a dosdašnji autobusi koji su saobraćali na području grada bit će raspoređeni na prigradske linije. (N.Glibo)