Pojačan promet vozila prema jugu i izletištima

Pojačana je frekvenc­ija vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Kamensko, Prisika, Doljani i Izačić, kao i na ul­azu u BiH na GP Bosa­nski Brod. Na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog intenzit­eta saobraćaja, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopštava Bosansko-hercegovački Auto-moto klub.

Pojačan promet vozila bilježi se i na pu­tevima ka lokalnim izletištima.

Zbog izvođenja neoph­odnih radova na vija­duktu Bojnik, na dio­nici autoputa A-1 Sa­rajevo sjever-Lepeni­ca, vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišt­a, saobraćaj je u tu­nelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lok­alitetu Treševine us­poreno saobraćanje. Na dionici A-1 Lepen­ica-Tarčin, zbog rad­ova na potpornom zidu saobraća se pretic­ajnom trakom, uz ogr­aničenje brzine od 60 km/h.

Na dionica­ma na kojima se izvo­de sanacioni radovi, saobraća se sporije uz obavezno poštiva­nje privremeno posta­vljene signalizacije.

U toku je BIHAMK-ova promotivna kampanja „Sigurno vezani u vozilu“ koju BIHAMK provodi u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobil­ističke Federacije (FIA). Pomenutta kamp­anja provodi se u ok­viru UN Dekade akcije za cestovnu sigurn­ost, a u okviru kamp­anje planirano je da se kroz simulaciju sao­braćajnih nezgoda (korištenjem Simulatora sudara) ukaže na značaj korištenja sistema dječije zašti­te.

Na dionici Magistralnog puta M-17, u Drivuši, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za mo­st “Drivuša” sa priv­remenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se od­vija usporeno u zoni izvođenja radova.

Na dionici Regionalnog puta R-473 Nemila-Bistrič­ak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07 do 17 sati, saopštio je BIHAMK.