Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK: Veći prihodi, više novca za zdravstvenu zaštitu

foto: Ismir Pahuljko Sačak

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona završio je prošlu godinu u plusu od 3.700.000 konvertibilnih maraka.

Ono što je evidentno jeste povećanje prihoda, ali i smanjenje rashoda, zbog čega je zdravstvenim ustanovama na području kantona transferirano 8 miliona konvertibilnih maraka više u odnosu na 2016. godinu.

Ukupni prihodi Zavoda u prošloj godini iznosili su 168.250.000, a rashodi 164.500.000 konvertibilnih maraka. Prema riječima direktorice i njene pomoćnice, Mirzete Subašić i Indire Mundžić, zdravstvenim ustanovama na području kantona transferirano je 108 miliona, za kupovinu lijekova 23 miliona, a za liječenje van kantona i refundaciju bolovanja po 8.800.000 konvertibilnih maraka. Povećanju prihoda najviše je doprinijela redovna uplata doprinosa.

Najveći dužnici prema Zavodu su i dalje Rudnik mrkog uglja Zenica, Željezara i Željeznice. Plus u poslovanju, u iznosu od 3.700.000 konvertibilnih maraka, omogućio je da se od početka juna uvede besplatan skrining malignoma dojke mamografskim pregledom ženama iznad 50 godina, te da se poveća učešće Zavoda u refundiranju troškova za usluge PET i CT pregleda sa 50 na 75 procenata.

Isto tako, Zavod će u buduće učestvovati u cjelokupnom sufinansiranju vantjelesne, odnosno medicinski potpomognute oplodnje, do iznosa od 2.600 konvertibilnih maraka, jednokratno po jednom paru. (Rešad Šabanović)