FOTO: Planirana zajednička strategija borbe protiv korupcije u ZDK

U zajedničkoj organizaciji Misije “OSCE”-a u BiH-Ured u Travniku i Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, u Zenici je održan okrugli sto o temi Jačanje saradnje između tijela za borbu protiv korupcije i pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu, na kojem su pored članova Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, aktivno učestvovale predsjednice Kantonalnog i Općinskog suda u Zenici Snježana Čolaković i Dijana Ajanović, predsjednik Općinskog suda u Kaknju Eldar Zaimović, kao i zamjenik glavne kantonalne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Redžo Delić.

Tom prilikom razmjenjene su sve relevantne informacije vezane za dosadašnje aktivnosti i postignute rezultate u borbi protiv korupcije, kao i stečena iskustva u planiranju i provođenju mjera utvrđenih u usvojenim operativnim planovima institucija i planovima integriteta, realizovanih unutar okvira povjerenih, odnosno zakonskih nadležnosti.

Tokom stručne rasprave na okruglom stolu, analizirana je aktuelna praksa u provođenju planiranih mjera i aktivnosti u borbi protiv korupcije, kao i uporedna analiza načina realizacije ovih aktivnosti drugih tijela za borbu protiv korupcije uključujući i aktivnosti na drugim nivoima vlasti.

Posebna pažnja usmjerena je na analizu primjene važećih zakonskih rješenja u smislu zaštite prijavljivača korupcije koja se primjenju samo za nivo institucija Bosne i Hercegovine odnosno o hitnoj potrebi usklađivanja i/ili donošenja neophodne legislative i za niže nivoe vlasti.

Također, formulisani su i zaključci okruglog stola. Jedan od najvažnijih zaključaka odnosi se na uočenu potrebu promjene postojećeg nivoa društvene svijesti o opasnosti od korupcije, pri čemu je naglašena obaveza resornog organizovanja i provođenja kontinuiranih stručnih, dodatnih edukacija svih postojećih organa, ustanova i institucija u borbi protiv korupcije, saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.