Danas je Svjetski dan biodiverziteta: Spasimo naše šume!

Na skupu o Zemlji 1992. godine, u Rio de Janeiru, potpisana je jedna od najvažnijih Konvencija o bioraznolikosti (CBD). Konvenciju je potpisala naša država 2002. godine, a ratifikovala 2003.

Među 186 zemalja smo svijeta u kojima je Konvencija na snazi, a kao datum obilježavanja određen je 22. maj. Krivicom isključivo čovjeka, godišnje na Zemlji nestane više stotina vrsta biljnog i životinjskog svijeta, podsjeća zenički ekolog, Akif Smajlović, predsjednik Pokreta Otpor, povodom Svjetskog dana biodiverziteta, koji se obilježava na današnji dan.

Kada je BiH u pitanju, navest ćemo kao primjer nestanak tritona (vodozemci), endemske životinjice koja je obitovala na Prokoškom jezeru na Vranici. Na pomenutoj konferenciji, prihvata se pojam Princip održivog razvoja, koji može samo garantovati opstanak života na našoj Planeti.

Da bi zaštitili barem dio flore i faune, zemlje EU su donijele standard da najmanje 16% teritorije stave pod neki vid zastite: nacionalni parkovi, parkovi prirode, spomenici prirode itd. Naša zemlja je svega 2,5% teritorije stavila pod jedan od vidova zaštite.

Koliki je nemar političara pokazuje primjer Parka prirode BABINA, kojeg je Zenica prije 11 godina na osnovu Odluke Općinskog vijeća stavila u sve zvanične akte, (Strategiju razvoja, Lokalni ekološki plan i Prostorni plan) i kao takav poslala Vladi ZDK na dalje postupanje.

Od promocije Parka prirode BABINA prošlo je 13 godina, navodi Akif Smajlović u današnjem saopštenju za javnost, izrazivši nadu da će uprava Parka uskoro biti imenovana.

U Parku prirode BABINA svoje stanište imaju divlje životinje, vuk, medvjed, lisica, divljač srne i niz vrsta ptica. Od flore treba napomenuti tise na Pepelarima (ženska ima obim od 483 centimetara, a mušk – 390) i smatraju se najstarijima u Evropi.

Prije par godina na Smetovima su pronađeni bijeli tartufi, čija cijena iznosi 10.000 KM. Tu su još proljetni encijan, jaglac i niz endemskih vrsta.

NIKO NEMA PRAVO, PA NI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, DA OBEĆAVA STRANOM DRŽAVNIKU DA ĆE SE OMOGUĆITI FIRMI IZ NJEGOVE ZEMLJE DA SIJEKU NAŠE ŠUME MIMO ZAKONA, KOJI LOKALNOJ ZAJEDNICI DAJU VELIKE OVLASTI, ističe u današnjem saopštenju predsjednik Eko pokreta Otpor, Akif Smajlović.