Održan okrugli sto ‘Filozofska misao u Bosni i Hercegovini’

U organizaciji Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” u prošli petak, 18. maja 2018. godine, održan je naučni skup na kojem se tematizirao idejni projekat pod naslovom “Filozofska misao u Bosni i Hercegovini”.

U pitanju je ideja koju je inicijalnim sredstvima podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. O ovom obimnom projektu istraživanja filozofske misli u našoj zemlji govorili su eminantni stručnjaci sa univerziteta u Zenici i Banjoj Luci, profesori i teoretičari Željko Škuljević, Spahija Kozlić, Miodrag Živanović, Dževad Drino, Nebojša Vasić, Bernard Harbaš i Aras Borić.

Tokom ovog skupa bilo je riječi o metodologiji, posebno vremenskoj i prostornoj dimenziji istraživanja, načinima prikupljanja obimnog materijala, kriterijima za odabir filozofskih tekstova i filozofskih pisaca, istraživačima koji će učestvovati u realizaciji ideje, te formi u kojoj će rezultati biti publikovani.

Iako projekat nadilazi snage jednog udruženja, “Eidos” je na ovaj način inicirao i za saradnju drugih institucija otvorio ideju svojevrsne rekapitulacije povijesne pozicije i uloge filozofije u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog projekta je upoznavanje bh. naučne i šire javnosti sa bosanskohercegovačkim filozofskim naslijeđem i njegovim utjecajem na zajednicu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u okruženju.

Rasprava na skupu fokusirala se na mogući okvir budućih istraživanja, kako onih enciklopedijsko-leksikonske, tako i filozofsko-aksio-problemske provenijencije.

Na skupu je posebno naglašeno da je krajnje vrijeme (ot)početi sa projektom “pospremanja” filozofske misli u Bosni i Hercegovini, od njenog nastanka do danas kako bi se na ovaj način posvetila dužna pažnja povijesnom razvoju filozofije u našoj zemlji, saopšteno je iz Udruženja “Eidos”.