Biogradlija: Poticajima normalizovano stanje u malinarstvu u ZDK

Nakon prošlogodišnjih problema, od loših vremenskih uslova pa do niske otkupne cijene, pred malinarima je još jedna sezona, od koje ne znaju šta mogu očekivati. Najveću zabrinutost ponovo izazivaju otkupne cijene, a informacije koje se mijenjaju iz dana u dan daju još razloga za uznemirenost.

Iako su problemi brojni, niko od predstavnika malinara nije želio stati pred kamere, što u Udruženju poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona pravdaju činjenicom da mnogi od njih smatraju da su iskorišteni za dnevno-političke interese.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Sedin Biogradlija, podsjeća da su prošlogodišnji događaji, od problema uzrokovanih lošim vremenskim prilikama, pa do enormnog poremećaja cijena na tržištu, prijetili potpunim kolapsom malinarstva. Ipak, isplatom poticaja situacija je koliko toliko normalizirana, kaže Biogradlija.

Nadam se da se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij, kada su poljoprivrednici protestima ukazivali na probleme u malinarstvu, niske otkupne cijene i loš položaj, – kazao je Biogradlija.

Otkupna cijena maline u 2018. godini, o čemu se u proteklom periodu mnogo kalkulisalo, posebna je priča koja dodatno zabrinjava sve proizvođače.

Zeničke malinare za sada jedino može radovati činjenica da su gradskim, kantonalnim i federalnim budžetom za 2018. godinu na ime poticaja planirana znatna sredstva. Tako će kanton isplaćivati do 25, a grad do 15 feninga po kilogramu maline, dok će kod federalnog ministarstva poljoprivrede moći aplicirati proizvođači koji pod malinama imaju najmanje 5 dunuma.

Kada se govori o otkupnoj cijeni, definitivan odgovor daće samo tržište. Ono na čemu insistiraju u Udruženju jeste da nadležne institucije spriječe moguće špekulacije, te maksimalno zaštite blizu 10.000 malinara na području kantona. (Rešad Šabanović)