Zašto ljekari napuštaju Bosnu i Hercegovinu?

Odlazak kvalitetnog ljekarskog kadra poprima ozbiljne razmjere, upozoravaju iz granskog Sindikata i Ljekarske komore Zeničko dobojskog kantona.

Opredjeljujući razlog nije ekonomske prirode nego prije svega uslovi rada i neriješen status, smatraju. Uskoro će o ovoj problematici uslijediti stručni skup odgovornih iz vlasti i nadležnih institucija.

Prema podacima sa kojima raspolažu u Ljekarskoj komori Zeničko dobojskog kantona, u posljednje dvije i po godine sa područja ovog kantona u druge zemlje je otišlo više od 30 ljekara. No, kako ističe dr. Tarik Kapidžić, problem je dodatno usložnjen kada idu iskusni dugogodišnji specijalisti koji bi trebalo da nose posao i da uče mlade.

Novac nije odlučujući faktor

Naravno da je novac bitan, no nije odlučujući faktor. Koliko ja vidim, više je to nezadovoljstvo uslovima rada, preopterećenost, strahovit uticaj politike, nemogućnost edukacije i napredovanja, tako da mladi ljudi traže mjesto gdje će za ono što znaju i mogu dobro da rade biti dobro plaćeni i imati adekvatan status, – smatra dr Kapidžić.

Dosadašnji predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica, dr Meho Kovačević ukazuje da godinama upozorava na neriješen status ljekara i realnost problema odliva kadrova. Također cijeni da razlog odlaska nije samo ekonomske prirode.

Problem u našem zdravstvu je što su uslovi rada sve lošiji, a u isto vrijeme, plate ne prate rast troškova života. Osim toga, činjenica je da je naš zdravstveni kadar veoma kvalitetan i tražen vani, – upozorava dr Meho Kovačević.

Brenjo: Ljekarima dodijeliti status službenih osoba

I u Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona ističu da ljekari zaslužuju bolji status.

Status ljekara je jako loše riješen. Imamo mnogo slučajeva napada na ljekare i po meni, ljekarima treba dodijeliti status službenih osoba, – komentariše ministar zdravstva, dr Dragoljub Brenjo, upozorivši i da na položaj ljekara u velikoj mjeri utiče i loša organizacija rada u sistemu zdravstva.

Sve to jako opterećuje ljekare i tu će i Komora i Ministarstvo morati povući određene poteze, – mišljenja je Brenjo.

Iz Ljekarske komore najavljuju skori stručni skup o problematici odlaska ljekara. (Š. Babić / S. Stević)