Zenica domaćin susreta “Zlatnih ljiljana” ZDK

Upravni odbor Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK najavio je danas program obilježavanja  20. Jubilarnih  susreta Zlatnih ljiljana koji će biti održan u srijedu 9. maja.

Manifestacija će započeti posjetom delegacije Saveza najvećih ratnih priznanja ZDK i SUBNOAR-a, JU Dom porodica Zenica gdje će štičenicima ustanove biti uručeno stotinjak paketića, a nastavit će se polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Papirna i  Kameni spavač,zatim časom historije u Muzeju grada,te obraćanjem visokih zvaničnika na svečanoj Akademiji.

Svake godine je drugi kanton domaćin ove manifestacije,a ove ta čast je pripala  Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK-kazao je Muris Fetić, sekretar Saveza. Dodao je još i to da se 9.maja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, te su Zlatni ljiljani i Dobitnici najvećih ratnih priznanja preuzeli ovaj datum kao svoj, kako bi njegovali tekovine antifašističke borbe na ovim prostorima. Komentarišući aktuelna dešavanja oko hapšenja ratnih komadanata 5. korpusa, iz Saveza poručuju da neće dozvoliti da se izjednači žrtva i agresor i da snage koja su vršile i pokušavaju i na ovaj način vršiti agresiju na BiH, neće uspjeti u tome. (A.S.)