Samir Lemeš dobitnik nagrade Šampioni zaštite prirode

Zeničanin Samir Lemeš jedan od najustrajnijih boraca za uvođenje ekoloških standarda i čistu Zenicu dobitnik je ovogodišnje nagrade Šampioni zaštite prirode. Ovu nagradu ustanovile su domaće i inostrane vladine institucije, a glasali su građani Bosne i Hercegovine putem interneta.

Nagrada se od prošle godine dodjeljuje za postignuća na polju zaštite životne sredine u šest kategorija: gradovi/općine,  poslovni subjekti, nevladine organizacije, neformalne grupe, obrazovne institucije i pojedinci. Samira Lemeša, profesora na zeničkom Politehničkom fakultetu kandidirali su iz Eko foruma, nevladine organizacije čiji je dugogodišnji aktivista.

Da bi popravili stvari koje su za dobrobit zajednice morate uložiti i obraza i truda i svakako vremena“, kaže Lemeš.

Ipak nije zadovoljan postignutim ciljem njegove dugogodišnje borbe da zagađivači poštuju ekološke standarde kod proizvodnje, s krajnjim ciljem da se u Zenici smanji aerozagađenje.

Drago mi je s druge strane što je nagrada kakva je „Šampioni zaštite životne sredine pokazala nekim pojedincima da je sva moja ekološka borba bila za dobrobit svih nas, a ne zbog politike, novca ili medijske promocije“, dodaje Samir Lemeš. Njega su kandidirali iz Eko foruma, a posebno mu je kaže zadovoljstvo što su također  velikoj konkurenciji u kategoriji neformalne grupe nagradu dobile Žene Kruščice.

Samir Lemeš je učesnik i sudskih sporova koji se tiču upravo njegove borbe za ekološku Zenicu, a danas je za RTV Zenica izjavio i da se s krajem mandata u kantonalnoj skupštini povlači i iz politike. Kako bi se još ustrajnije borio za ekologiju.   (Alma H.)