FOTO: Zeničanima predstavljen ‘Grad u dimnjacima’ mladog istoričara, dr Mirze Džananovića

Knjiga „Grad u dimnjacima“ Urbanizacija Zenice od 1945. do 1990. godine, autora dr Mirze Džananovića, promovisana je sinoć u zeničkoj Sokolani. Knjiga govori o Zenici, njenom razvoju, vrijednostima i predstavlja svojevrsni dokument kojim se želi skrenuti pažnja na vrijednosti našeg grada.

“Da, zapravo ideja je dosta logična i jednostavna, jer ja sam rođen u Zenici i ovo je moj grad. Zapravo, iako to nije možda baš naučni povod, više je emotivan, ali osnovni razlog zašto sam izabrao baš Zenicu je to što je to moj grad. A s obzirom da sam bio u mogućnosti da povežem emotivno i profesionalno, odlučio sam da za svoju magistarsku tezu, na potpuno naučnim osnovama, dam prikaz urbanistčkog razvoja Zenice, u periodu od 1945. do 1990. To je socijalistički period i neki osnovni postulati razvoja Zenice u tom pepriodu su obuhvaćeni u ovoj knjzi”.

Sam autor ove knjige ističe da do sada nije napisana nijedna knjiga o historiji Zenice za vrijeme socijalizma i da nažalost nije bilo lako doći do kvalitetnih izvora  podataka , ali su imali priliku da iskoriste zenički sedmičini list Naša riječ koji izlazi kontinuirano već 60. godina.  U nastavku je istakao kako je knjiga namijenjena  svima  mladim i starijim Zeničanima.

„Knjiga je namijenjana i starijim, oni su možda i najrelevantniji da sude o tome da li sam uspio predstaviti to vrijeme onako kakvo je ono zaista bilo, kako se oni sjećaju i nadam se da će ova knjiga poslužiti da obnove neka svoja sjećanja iz mladosti, ali ipak primarna grupacija kojoj je namijenjena ova knjiga su mladi Zeničani, da nauče nešto o svome gradu, da shvate kako se njihov grad razvijao i da dižemo svijest o značaju našeg grada, jer mislim da Zeničani, generalno, slabo poznaju svoju historiju, a to je jedan katastrofalan podatak“, kaže Džananović za ZenicaInfo.

Ppromociji knjige prisustvovao je veliki broj profesora, studenata i građana Zenice, kojima se obratio i recenzent Husnija Kamberović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu. (Danko Bjelić)

foto: Mirza Glavaš