FOTO: Paraglajding klub “Zenica” obilježava pet godina postojanja

Paraglajding klub “Zenica” ove godine obilježava pet godina postojanja i rada. Nebrojeni su sati i kilometri koje je za to vrijeme provelo na zeničkom nebu desetak aktivnih članova kluba. I ova zima bez značajnijih padavina im pogoduje, mogu često da polete, skoro kao i za vrijeme toplijih godišnjih doba. 

Od četiri poletišta na području grada Zenice najdraže im je na Klopačkim stijenama koje su uredili vlasitim sredstvima, kao i pješačku stazu koja vodi na ovaj popularni zenički vidikovac.

U zadnjih četiri-pet godina smo se mnogo aktivirali oko uređenja ovog poletišta i samo staze koja vodi kraj Klopačkih stijena na ovo mjesto. Napravili smo na desetine radnih akcija, najviše smo radili mi članovi Paraglajding kluba “Zenica” uz pomoć pojedinih mještana Klopča koji su nam izašli u susret i fizički, snagom, ali s mašinama. Na kraju smo uspjeli napraviti poletište koje spada u bolje poletišta u BiH“, priča nam jedan od najstarijih članova Paraglajdin klub “Zenica” 62-godišnji Dragan Kuljić.

Ovih dana je odličan vjetar za paraglajding. Kažu sada lete na dinamici, dok je za ljepšeg vremena termika bitna. Letenje na dinamici znači letenje na dolinskom vjetru, dok letenje na termici podrazumijeva letenje na toplom zraku koji se oslobađa iz područja iznad kojih letimo.

Dokle se penje taj topao zrak dotle mi možemo da jedrimo, s tim da mora biti sunčan i topao dan“, objašnjava nam jedan od najmlađih članova kluba Adnan Hodžić.

Piloti paraglajderi moraju imati potrebna znanja o meteorlogiji, geografiji, tehnikama letenja i biti fizički spremni za penjanje uz litice.

Drmnuo sam jednom na Kupresu, prije više od 20 godina, kada sam tek počeo s paraglajdingom, ali to je bila moja greška. Znate ona prva stranica u knjizi što piše šta ne treba raditi, e ja sam ju preskočio i radio sve šta ne treba. Inače je paraglajding apsolutno siguran sport, a ako ćemo o riziku, pa rizik je i da se okliznete u kupatilu, ili kad izađete na ulicu. Mi u BiH imamo dva-tri smrtna ishoda u paraglajdingu koja su se desila isključivo zbog toga što su piloti bili neuki“, kaže Bruno Marić, pilot-paraglajder kojem ne bude mrsko „prevaliti“ stotine kilometara kako bi poletio sa Klopačkih stijena.

Bruno, Dragan i Adnan su među ukupno dvjestotinjak pilota-paraglajdera u BiH. Svi se znaju između sebe, sarađuju i druže se, a Paraglajding klub “Zenica” je jedan od 15 u državi. Naravno, adrenalin prilikom polijetanja je najvažniji i razlog da ih spaja. Napominju da je i oprema utoliko važna zbog lične sigurnosti. Sjedalica, kaciga, krilo, eventualno kamera se kupe jednom u desetak godina, ali je potrebno i da se održavaju.

Pa nije ni jeftin sport, ali svaki sport zahtjeva određena ulaganja. Ako bismo mogli porediti otprilike kao skijanje. Da kupite opremu potrebno vam je u prosjeku dvije do tri hiljade eura, s tim da letite za džaba. Zrak je besplatan, ali dolazak na poletišta, posebno kada idemo u druge krajeve Bosne i Hercegovine također košta. No kada vam je nešto strast, kada nešto volite, onda nije skupo“, riječi su Kuljića.

Učestvuju zenički piloti-paraglajderi i na takmičenjima u zemlji i regioni na kojima postižu zapažene rezultate. Samo da su u zraku, to im je najbitnije. Objašnjavaju nam i discipline: u preciznom slijetanje i u XC-eu ili u prelijetima.

Taj adrenalin je teško opisati, to trebate doživjeti. Strah i uzbuđenje postoje dok se pripremate da poletite, a kada poletite onda prestaje strah … ma život prestaje. To je jedna poptuno druga dimenzija i vjerujte da po narednih nekoliko dana u vašem životu nema stresa i sekirancije, napunili ste u zraku baterije da se nosite sa svim životnim izazovima i problemima“, s osmijehom nam govori jedan od članova Paraglajding klubu “Zenica” Šaban Smriko, dodajući da je najduži let u BiH zabilježen u dužini do 157 km, a sa Klopačkih stijena najduži let je bio do Maglaja.

Prema riječima Marića paraglajding je fenomenalan sport, jer vrijeme osim u zraku provodite mahom u prirodi.

Zar nije ljepše sjediti tu na proplanku, nego u kladionici ili kafiću“, zaključuje.

Na omiljenom poletišu na Klopačkim stijenama u Paraglajding klubu “Zenica” za proljeće planiraju manifestaciju koja će za cilj imati popularizaciju ovog sporta u Zenici. Do tada će njihova krila mnogo puta krasiti zeničko nebo, a prvi uzlet će biti posvećen jednom od pionira zeničkog paraglajdinga Sedinu Bajramoviću, koji nas je jučer nakon teške bolesti prerano napustio. ( A. Huskić)