Psiholog Babić o januarskoj depresiji

Ako ste jedna od onih osoba koje se ovih dana bore s lošim raspoloženjem bez ikakvog valjanog razloga, loše spavate, zabrinuti ste, velike su šanse da ste jedna od mnogih žrtava januarske depresije.

Prema do sada dostupnim saznanjima, uzrok januarske depresije je smanjeno izlaganje dnevnoj svjetlosti, veći dio vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, što može da dovede do poremećaja u metabolizmu serotonina, a što dovodi do prethodno navedenih simptoma. Zašto se većina stanovništva u januaru osjeća potišteno pitali smo mr. sci. dipl. Источник: девушка мастурбирует. psihologa Tajiba Babića.

“Bili su Božićni, Novogodišnji praznici. Slavilo se i potrošilo se. Stigla rodbina iz inostranstva i dalo se mnogo Novogodišnjih obećanja, a još uvijek, nije se ništa po tom pitanju uradilo. Dugi su dani, depresivne magle i smog, samo su neki od razloga mnogih žrtava januarske depresije”.

Na pitanje kako spriječiti depresiju, psiholog Babić nam savjetuje:

“Treba rješavati problem po problem. Raditi puno na sebi, pronaći i baviti se hobijima. Biti u okruženju osoba koje volimo, koji nas vole i prihvataju”, poručio je Babić.
(Edin Sinanović)