Otvorena izložba “Pin up bags”, autorice Vanje Lazić

Izložba produkt dizajnerice i aktivistice Vanje Lazić otvorena je sinoć za posjetitelje u Zenici.

Nakon izložbi u Sarajevu, Beogradu i Zagreba Lazić je odlučila svoje likovne ilustracije i crteže pod nazivom „Pin up bags “ postaviti i u svom rodnom gradu. Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirala je prije deset godina i od tada najviše je radila kao freelancerica na projektima vezanim za civilni sektor i aktivizam.

Lazić je bila direktorica Art kina Kriterion u vrijeme kada su u tom prostoru održavani prvi festivali queer filma iz Beograda Merlinka i kada se desio napad na učesnike prilikom održavanja drugog izdanja sarajevske Merlinke.

Ova umjetnica autorica je i ilustracije prve doktorice muslimanke u BiH Ševale Zildžić Iblizović koju je radila za knjigu Žene BiH.

Inače u ilustracijama se često bavi stvarima i bićima koje su tradicionalno ružne poput kukaca i gmizavaca, te voli spajati ljudske i životinjske likove.

Autorica Lazić s kolegom grafičkim dizajnerom Zlatanom Alispahićem

„Pin up bags“ su ilustracije nastajale tokom prošle godine. „Pin up bags“ se osvrće na kulturu „pin up-a“ i savršenih, idealiziranih domaćica i žena koje ja u svojim ilustracijama spajam s insketima u kući. Tako one imaju glave paukova, osa, mrava kao svojevrsni komentar na vrlo opresivnu kulturu 50-ih godina prošlog vijeka jer je „pin up“ doživio svoj „rivajvl“ ne samo u stilu, već i u činjenici da smo opet bombardovani slikama savršenih domaćica na Instagramu gdje su sve žene prelijepe, filterisane … Meni je bilo dosta zanimljivo šta se dešava kada se te izuzetno seksipilne poze zgodnih žena povežu s nečim što je nama odbojno poput kukaca“, kazala nam je autorica Vanja Lazić.

Sinoćnjem otvorenju njene izložbe prisutzvovao je veliki broj sugrađana i sugrađanki.

Postavku „Pin up bags“ zainteresirani mogu pogledati u klubu Aqarium do 28. decembra 2019. (Alma Huskić)