Kompanija koja štampa novac za 140 zemalja svijeta na rubu bankrota

Ilustracija

Engleska firma De La Rue saopštila je da je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja štampa novac za ukupno 140 država.

Rukovodstvo kompanije saopštilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate, prenosi Anadolija.

U saopštenju se navodi da kompaniji prijeti i proglas bankrota. Kompanija sa 2.500 uposlenih štampa novac za 140 središnjih banaka u svijetu, uključujući i britansku Središnju banku (BoE).

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak u iznosu od 9,2 miliona funti (11,84 miliona dolara), a dug je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (220 miliona dolara).

De La Rue je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine kada je to radila za Mauritanius, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu je izašao iz printera te posrnule kompanije.

Štampaju i pasoše za 40 država. U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti štampanjem novih britanskih pasoša nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (23,17 miliona dolara) nije platila Venezuela.
Izvor: Biznisinfo