Završene aktivnosti na rekonstrukciji puta do naselja Gornji Smajići

Proteklih dana izvršene su završne aktivnosti na rekonstrukciji zadnje dionice puta do sela Gornji Smajići i prvoj dionici puta kroz selo Gornji Smajići.

Polaganjem završnog sloja asfalta, realizovana su dva ugovora investicionog održavanja lokalnih i nekategorisanih putnih pravaca na teritoriji Grada Zenica.

Danas, nakon višedecenijskog problema, mještani ovog naselja dobili su asfaltiran put.

„Ne mogu da iskažem svoje zadovoljstvo ovim što sam dočekao i doživio“, rekao je stariji mještanin Smajića, Hasan Dedić.

„Nakon toliko godina dočekali smo da mještani Smajića iz svoje kuće kada izađu, stanu na asfalt. Ovo nam je od velikog značaja i nemamo riječi da se zahvalimo“, rekao je predsjednik MZ Bistričak, Hasan Halilović.

Radilo se o izrazito složenom projektu kroz samo selo, gdje je složena konfiguracija terena zahtjevala izradu armirano – betonskih potpornih građevina, zidova, a u jednom periodu radovi su bili prekidani zbog oštećenja patosnica i podpatosnica drvenog mosta preko Bistričke rijeke koji je također saniran.

„Jako mali procenat ulaganja i pažnje poklanja se ruralnim područjima, za razliku od grada. Moramo ovim ljudima vratiti i dostojanstvo, jer i oni moraju imati normalne uslove za život. I oni pune budžet kao i svi mi. Drugog decembra završava se tender za javnu rasvjetu, ako mi uspije tender, dobit će i led rasvjetu i sve ono što su pisali ispred mjesne zajednice biće im završeno“, rekao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Vrijednost radova zadnje dionice puta do ulaza u selo u ugovorenoj dužini 325 metara iznosi 92.664 KM, dok vrijednost radova prve dionice puta kroz selo u ugovorenoj dužini 230 metara iznosi 100.838 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vršilo je Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje Grada Zenica, a koordinaciju ispred Grada kao investitora vršila je Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove. (Ajna Nikontović)