Zbog nezakazivanja tematske sjednice upitan i Akcioni plan zelenih gradova za Grad Zenica

Dana 19.10.2019. godine, Gradonačelnik Zenice je putem Stručne službe Gradskog vijeća dostavio članovima Radnog predsjedništva materijale za održavanje Treće tematske sjednice, na kojoj se trebao razmatrati Nacrt Akcionog plana zelenih gradova za Grad Zenica, s ciljem upućivanja istog u proceduru javne rasprave.

S obzirom na molbu EBRD-a i konsultanata u izradi ovog strateškog dokumenta, koji dolaze iz Velike Britanije, Poljske, Japana, Španije i drugih država, Gradonačelnik je tražio zakazivanje tematske sjednice za četvrtak, 31.10.2019. godine. Iako je riječ o izuzetno važnom dokumentu u oblasti zaštite okoliša, čije planirane akcije imaju višestruke benefite, ne samo u ekološkom, već i u socijalnom i ekonomskom smislu, članovi Radnog predsjedništva do danas nisu pronašli za shodno da se o ovom zahtjevu Gradonačelnika i konsultanata EBRD-a očituju. U nastojanju da na svaki mogući način spriječi nesagledive posljedice, kako po ugled, tako i po finansijske i druge dobrobiti Grada Zenica, Gradonačelnik je o potrebi održavanja tematske sjednice obavijestio i sve vijećnike u Gradskom vijeću uz dostavljanje materijala, imajući u vidu odredbu člana 85. stav (1) Poslovnika Gradskog vijeća, prema kojoj predsjedavajuća Vijeća zakazuje sjednicu samoincijativno, na prijedlog Gradonačelniika ili najmanje deset članova Vijeća.

Napominjemo da je izrada Nacrta Akcionog plana zelenih gradova za Grad Zenica, čiji je direktni finansijer EBRD putem Vlade Austrije, trajala 14 mjeseci. Izrada Nacrta Akcionog plana obuhvatila je opsežna istraživanja, analize i utvrđivanja prijedloga mjera. Ta istraživanja vršena su u saradnji sa međunarodnim ekspertima iz oblasti ekologije, saobraćaja, vodoprivrede i ostale infrastrukture, kao konsultantima projekta, a u kojem procesu su učestvovala sva javna preduzeća, ustanove i nevladine organizacije.

Inače, svoju (ne)zainteresovanost za ovaj projekat vrijedan 300.000 EUR vijećnici su već pokazali veoma slabim odzivom na sastanak održan dana 09.01.2019. godine, u Velikoj sali Gradskog vijeća, s ciljem prethodnog upoznavanja vijećnika o određenim pojedinostima ovog projekta, te njihovog aktivnijeg uključivanja u isti.

Gradonačelnik Zenice i ovim putem apeluje na predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenica da ispoštuje njegovo statutarno pravo glavnog predlagača akata koje donosi Gradsko vijeće i da hitno službeno zakaže traženu tematsku sjednicu Vijeća. U protivnom, predsjedavajuća i članovi Radnog predsjedništva bit će odgovorni za nesagledive posljedice po Grad Zenica zbog neodržavanja ove sjednice na predloženi termin.