Trka/šetnja za ozdravljenje u borbi protiv karcinoma dojke

29. septembra ispred Sarajevo City Centra u 11 sati, počet će Trka/Šetnja za ozdravljenje, povodom osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Prošle godine je registrovano više od 8.000 hiljada učesnika. I ove godine zeničko UG „Život“ organizovalo je registaraciju onih koji će biti učesnici šetnje. Prema riječima Suadete Bobić, predsjednice UG „Život“, ove godine prijavljeno je 557 učesnika, za koje će biti obezbijeđeno sedam autobusa za put u  Sarajevo.

To je veliki napredak, ističe Bobić, obzirom da je prvi put iz Zenice krenulo 50 učesnika  jedanim autobusom. Za žene oboljele od karcinoma dojke ova šetnja je veliki događaj jer je za njih velika podrška, a i poticaj svim ženama da obavljaju redovne preglede.

Prim. dr. Harun Drljević, načelnik Odjeljenja za bolesti dojke – Breast unit, pri Kantonalnoj bolnici Zenica, ističe da je redovan pregled suština i najbolji oblik borbe protiv karcinoma dojke, dodajući da je za njegovo rano otkrivanje neophodan kontinuitet pregleda. Skrining  programom ranog otkrivanja karcinoma dojke, trebale bi biti obuhvaćene sve žene dobi od  40 do 70 godina života.
Trenutno mamografije i preglede dojki, žene obavljaju na dobrovoljnoj osnovi ali, kako kaže dr. Drljević, to mora biti sistematski organizovana aktivnost na način da sve žene dobiju poziv na kućnu adresu u tri navrata, što bi podrazumijevalo da su prva dva poziva pozivi na besplatni pregled. Neodazivanje ovim pozivima značilo bi da treći podrazumijeva plaćanje kazne.

“Država, u suštini treba da preuzme brigu o zdravstvenom stanju stanovništva putem Sektora za javno zdravstvo, u ovom slučaju za žensku populaciju”, tvrdi  dr. Drljević i ističe  da je medicinski utvrđeno da je pri ranom otkrivanju i adekvatnom terapijskom zbrinjavanju, karcinom dojke potpuno izlječiv u 98% slučajeva.

Prema dosadašnjem stanju na 100.000 stanovnika, broj oboljelih od karcinoma dojke, na godišnjem nivou je 35 do 37, te je prema tim podacima lako izračunati koliki je broj oboljelih u određenim gradovima. Utvrđeno je, što je zabrinjavajuće, da je broj oboljelih od malignih oboljenja u stalnom porastu. BiH i Albanija su jedine dvije države u Evropi koje nemaju organizovane skrining programe.

Projekti i manifestacije koje će uputiti i podstaknuti žene da obavljaju redovne kontrole i odzovu se skrining programima veoma su značajne upravo zbog broja oboljelih i saznanja da je karcinom dojke na vrijeme otkriven, potpuno izlječiv.

29. septembra u 08:30 sati, ispred Pošte 2, platoa Željezničke stanice iz Zenice će put Sarajeva krenuti sedam autobusa, 557 učesnika 12. humanitarne akcije Trka/Šetnja za ozdravljenje, koja u 11 sati počinje ispred Sarajevo City Centra.

Oktobar je mjesec  promocije  borbe protiv karcinoma dojke, a simbolično ga nazivaju ružičasti oktobar.Prvog njegovog dana odabrani značajni objekti svih evropskih gradova, biće od 20:00 sati osvjetljeni ružičastom bojom. U Zenici će to biti dva pješačka mosta preko rijeke Bosne. (Zijada Ramić)