Udruženje taksi prijevoznika će pripremiti prednacrt Zakona o taksi prijevozu u ZDK

zdk.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak, održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja taksi prijevoznika u ovom kantonu.

Tema sastanka bila je primjena Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza te donošenje Zakona o taksi prijevozu na području ZDK.

Istaknuto je da postoji volja Vlade da se sistemski uredi oblast taksi prijevoza te da će se donositi rješenja u interesu struke. Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika ponovili su zahtjev da budu uključeni u donošenje propisa u ovoj oblasti, ukazavši da je zbog ignorisanja stavova Udruženja u pojedinim općinama/gradovima nastao haos u oblasti taksi prijevoza. Sve općine/gradovi nisu dali ni saglasnost na nove pravilnike u oblasti taksi prijevoza, tako da se još uvijek primjenjuju propisi iz 2010. godine.

Zaključeno je da općine/gradovi moraju uskladiti svoje propise sa Odlukom o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza na području ZDK. Namjera je da se oblast taksi prijevoza uredi posebnim zakonom, po uzoru na Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski ili Tuzlanski kanton. Udruženje taksi prijevoznika je zaduženo da pripremi prednacrt Zakona o taksi prijevozu ZDK i tekst dostavi Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša koje će navedeni zakon poslati u skupštinsku proceduru. Na kraju, zaključeno je da je neophodno povećati broj inspektora za cestovni prijevoz radi efikasnijeg suzbijanja nelegalnog taksi prijevoza.

Press služba ZDK