Zenica je prije 11. godina ostala bez velike umjetnice: Godišnjica smrti Sanele Redžepagić

Sanela Redžepagić je bila Zeničanka na koju ćemo se uvijek ponositi. Za svog kratkog života ostavila je dubok trag u umjetnosti, ali i na sve one koji su je poznavali. Danas njena porodica i prijatelji obilježavaju 11 godina otkako nas je napustila.

Talentiranoj mecosopranistici Redžepagić smiješila se odlična karijera operne dive, ali ju je, nažalost, u tome prekinula opaka bolest u 37-oj godini života. Do tada je po svemu bila posebna. Srednju muzičku školu pohađala je u Beogradu, odakle se preselila u Ljubljanu.

„Pred sami rat je primljena kao solistica ljubljanske Opere. Imala je jako dobar status tamo, 1997. je pjevala i pred Papom. No, ipak je uvijek bila Bosanka. Voljela je svoju državu, a posebno svoj grad Zenicu“…kaže Sanelin otac Safet Redžepagić.

Ostvarila je Sanela Redžepagić brojne uloge u operama kao što su: Snjeguljica, Karmen, La Traviata, Nabuko, Figarov pir i druge. Generacijski, umjetnički i poslovno joj je vrlo bliska bila Ehlimana Tikveša, danas docentica na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Smatra da je bila velika stvar poznavati Sanelu i s njom sarađivati, pa makar i toliko kratko.

„Nije bitan razlog zbog kojeg je Sanela ostavila tako snažno sjećanje, već je bitno da taj trag postoji i da će postojati dok smo živi mi, koji smo je poznavali“, smatra Tikveša.

Ehlimana Tikveša i Safet Redžepagić

Porodica i prijatelji operske dive okupili su se danas popodne na njenom mezaru na Prašnicama kako bi obilježili 11. godišnjicu od smrti Sanele Redžepagić. (Alma Huskić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime