Jašarević: Posjeta turističkim ljepotama Vranduka je radikalno umanjena

Nebrojeno puta mediji su izvještavali o ogromnim problemima sa kojima se suočavaju i građani i privreda Bosne i Hercegovine, a uslijed rekonstrukcije tunela Vranduk II. No, sada je, prema mišljenju struke, na udaru i turizam.

Ne mogu reći da smo pred katastrofom, ali smo se sigurno našli pred zidom. Posjeta turističkim ljepotama Vranduka je radikalno umanjena. Niti jedna organizovana grupa, koja redovno posjećuje zenički muzej, nije se odlučivala za kupovinu paketa usluga koja podrazumijeva i obilazak vrandučke tvrđave, jer mnogi ne žele gubiti vrijeme čekajući da se situacija ustabili, da bi se “probili” do tvrđave. Prema našim evidencijama, oštećeni smo za blizu 8000 KM“, poručuje za Zenicainfo.ba Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica

Spomenuti gubici se, prije svega, odnose na mjesec juni 2019. godine. No, kako Jašarević tvrdi, gubici su vrlo vjerovatno i veći jer ovaj kraj potencijalni posjetioci sa sjevera zemlje zaobilaze u širokom luku, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Iako optimističniji od Jašarevića, i Hasan Šehić, uposlenik muzeja, nije zadovoljan trenutnom situacijom.

Pad turističkih posjeta je itekako osjetan, ali prema mom mišljenju, situacija još uvijek nije alarmantna. Nakon višesatnog čekanja u koloni, mnogi vozači se ipak malo teže odlučuju na razgledanje tvrđave. Nadam se da će se situacija popraviti kako ljetna sezona bude odmicala.“

No, manjak turista nije jedini problem s kojim se suočava kraljevski grad Vranduk.

Još jedan problem koji se pojavio, najvjerovatnije uslijed pojačanog prometa jesu određena oštećenja na tvrđavi. Naime, izgled same tvrđave, istina nije narušen, ali problem predstavlja obrušavanje kamenčića koji vrlo jednostavno mogu ozlijediti mještane koji žive blizu same tvrđave“, dodaju naši sagovornici.

Iako je federalni premijer izrazio nadu da će se spomenuta situacija u Vranduku vrlo brzo popraviti, naši sagovornici u isto nisu sasvim sigurni. Nastali problem nije samo vrandučki, nego i zenički, visočki i tešanjski, zaključuje struka. (Lamija Pojskić)