Sindikati iz Evrope upoznati sa problemima u vezi sa socijalnim dijalogom u BiH

U Budimpešti se 1-2. aprila 2019. godine održava Regionalni pripremni sastanak sindikalnih centrala iz Evrope za Godišnju konferenciju Međunarodne organizacije rada koja će se u junu održati u Ženevi. Organizatori skupa su Međunarodna konfederacija sindikata i Fondacija Friedrich Ebert.

Cilj sastanka je kreiranje stava sindikata koji će biti prezentiran na najvećem tripartitnom skupu u Ženevi. S obzirom da Međunarodna organizacija rada ove godine proslavlja 100. godišnjicu od svog osnivanja, Redovna godišnja konferencija će predstavljati dobru priliku da sindikati iznesu probleme s kojima se svakodnevno suočavaju u matičnim državama, te da zatraže od MOR da izvrši dodatni pritisak na vlade da ratificiraju sve konvencije, ali i povećaju stepen primjene već ratificiranih konvencija i pooštre kazne za one koji ih krše.

Među 40 predstavnika sindikalnih centrala iz cijele Evrope je i Lejla Čaušević-Sućeska, koja na skupu predstavlja Savez samostalnih sindikata BiH i Konfederaciju sindikata BiH. Tokom predstavljanja izvještaja o primjeni sindikalnih prava u Bosni i Hercegovini, kolegica Čaušević-Sućeska je posebno istakla problem sa nepoštivanjem principa socijalnog dijaloga, čime se direktno krše konvencije Međunarodne organizacije rada. To se u najvećoj mjeri odnosi na Vladu Federacije BiH koja već 15 mjeseci blokira rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, čime je onemogućeno određivanje i najniže cijene rada, a na čemu SSSBiH insistira.

Na kraju trodnevnog zasjedanja biće usvojeni zaključci koji će biti dijelom zvaničnog stava Međunarodne konfederacije sindikata na Godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije rada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime