Poziv zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima: Predstavljanje programa uzgoja paprike

Firma “Carl Kuehne” sestrinska firma istoimenog njemačkog koncerna sa četiri tvornice u Njemačkoj i oko 1500 uposlenih u poljoprivrednoj proizvodnji, u srijedu 30. januara 2019. godine sa početkom u 10 sati, u sali Gradskog vijeća organizuje prezentaciju poljoprivrednim proizvođačima sa područja Grada Zenica.

Tom prilikom zainteresovanim poljoprivrednicima bit će predstavljen program uzgoja paprike i planovi za 2019. godinu.

“Carl Kuehne” je jedan od najvećih kupaca povrća u Europi. Jedna od kultura za kojom postoji poseban interes jeste paprika, sorta zeleni feferon. Osim paprike, u proizvodnom asortimanu ova kompanija ima i brojne druge proizvode, tako da u sljedećim godinama planiraju otkup dodatnih kultura povrća.

Protekle četiri godine kupovali smo krastavce od trgovaca na veliko u BiH. Kako bi postali konkurentniji u pretprošloj godini osnovali smo firmu u BiH i nastojimo da otkupljujemo robu za svoje potrebe direktno od poljoprivrednih proizvođača. Kompanija nudi zagarantiran otkup, pomoć u financiranju repromaterijala (sistem kap po kap, zaštitna sredstva, đubriva, mreže, folije i ostalo). Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi do 1.900 KM po dulumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1-2 duluma sa mogućnošću i preko 2 duluma, ali uz novčano učešće poljoprivrednika.

Mogući prinosi po dulumu iznose do 5 tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kg. Moguć je čist prihod od 2600 do 3350 KM po dulumu. Berba je svakih 7 dana, a tokom vegetacije ima do 10 berbi.