Upitna isplata svih penzija u FBiH: Penzioneri žrtve Doma naroda

Neusvajanje Financijskog plana Fonda PIO od strane Doma naroda FBiH bi moglo dovesti u pitanje isplatu svih penzija u Federaciji BiH, a samim tim i onemogućiti obećano povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, rekao je premijer Novalić za Vijesti.ba. Upozorenje Domu naroda FBiH upućuju i iz Zavoda PIO te Udruženja penzionera.

Nakon informacija da će neusvajanje Budžeta FBiH u Domu naroda FBiH dovesti u pitanje isplatu i obećeno povećanje minimalnih penzija u iznosu od 3,2 posto, zatražili smo pojašnjenje od premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Premijer Novalić nam je pojasnio kako je Predstavnički dom PFBiH 9.januara uz Budžet usvojio i Financijski plan Fonda PIO/MIO, a konačnu riječ treba dati Dom naroda.

“Neusvajanje tog plana od strane Doma naroda FBiH bi moglo dovesti u pitanje isplatu svih penzija u Federaciji BiH, a samim tim i onemogućiti obećano povećanje najnižih penzija za 3,2 posto”, – rekao je premijer Novalić za Vijesti.ba.

Dom naroda FBiH treba hitno zasijedati te usvojiti budžet za 2019. godinu i odobriti Finansijski plan Fonda PIO kako ne bi bilo dovedeno u pitanje ne samo povećanje, nego i isplata penzija generalno, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

Nekonstituisanje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju. Federalni Dom naroda bi morao donositi odluke. Legitimno je da se političke stranke dogovaraju oko raspodjele vlasti, ali život ne može stati zbog toga i mora se dalje kretati”, naglašava naš sagovornik.

On podsjeća da je Zakon o budžetu predvidio da se uz ovaj dokument potvrđuju i finansijski planovi vanbudžetskih institucija.

“Federalni zavod PIO na vrijeme je usvojio svoj Finansijski plan i dostavili smo ga Vladi, koja ga je razmotrila i uputila u parlamentarnu proceduru. Predstavnički dom je potvrdio naš Finansijski plan, ali se sada čeka na Dom naroda”, – kaže Krnjić.

U razgovoru za Vijesti.ba, on ukazuje na različita zakonska rješenja u vezi sa ovim slučajem, budući da Zakon o PIO-u kaže da penzije moraju biti isplaćene do petog u mjesecu, dok se na osnovu Zakona o budžetu može zaključiti da Federalni zavod PIO nema finansijski plan, jer nije potvrđen u oba doma Parlamenta FBiH.

“Ovakva situacija nam se dešava po prvi put sa finansijskim planovima, imajući u vidu da je do sada odluka o privremenom finansiranju nadomiještala neusvajanje budžeta”, – ističe direktor Federalnog zavoda PIO.

Stoga ponovo apeluje na Dom naroda da održi sjednicu na kojoj će potvrditi Finansijski plan Fonda PIO.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić upozorio je da bi ova populacija mogla biti kolateralna šteta nepostizanja političkog dogovora o formiranju federalnog Doma naroda.

Naime, isplata svih penzija u ovom entitetu, kao i najavljeno povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, moglo bi biti dovedeno u pitanje zbog toga što u Domu naroda FBiH još nije potvrđen Finansijski plan Fonda PIO, nakon što je to učinjeno na sjednici Predstavničkog doma 9. januara, kada je usvojen i budžet FBiH za 2019. godinu.

Iako je Vlada FBiH blagovremeno dostavila u parlamentarnu proceduru Finansijski plan Fonda PIO, a Predstavnički dom FBiH ga usvojio, ovaj dokument nije stupio na snagu jer čeka potvrđivanje u Domu naroda.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH u razgovoru za naš portal napomenuo je da je u ovom entitetu evidentirano oko 416.000 penzionera, što predstavlja više od 19 posto stanovništva.

“Ukoliko budžet i Finansijski plan ne budu usvojeni, to će se slomiti preko naših leđa”, potcrtao je Mehić.

Naš sagovornik je podsjetio na dvojaka mišljenja o tome da li je stari saziv Doma naroda nadležan za usvajanje budžeta, finansijskih planova i drugih akata, uz napomenu kako se nakon oktobarskih izbora čeka na formiranje novog saziva.

“Konstituisanje novog saziva Doma naroda ide teško iz političkih razloga i tenzija. Kao nevladina organizacija, Savez udruženja penzionera ne želimo da se miješamo u to, niti da ulazimo u to ko tome doprinosi i u kojoj mjeri. No, ispada da smo mi penzioneri kolateralna šteta”, – naglasio je Mehić.

Stoga je uputio apel svim parlamentarnim strankama koje su dobile mandate da postignu dogovore o većinama u kantonalnim skupštinama, te da kandiduju delegate za federalni Dom naroda.

“U konačnici, Dom naroda treba da zakaže sjednicu i usvoji budžet, a time i otvori vrata finansiranju svih budžetskih korisnika i isplati naših penzija”, – poručio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

izvor: Vijesti.ba