UNZE: 60. godina visokog školstva u Zenici

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ove godine slavi 60. godišnjicu rada, što je ujedno i 60. godišnjica visokog školstva u Zenici.

U ovoj godini Univerzitet u Zenici nastavlja sa intenzivnim aktivnostima na podizanju kvaliteta obrazovanja i širenju izbora usmjerenja za buduće studente. Najavljeno je osnivanje dva nova doktorska studija, jedan tehničkih, drugi ekonomskih nauka.

Metalurško-tehnološki fakultet, u aktuelnoj akademskoj godini, zajedno sa Mašinskim i Politehničkim, otvara zajednički doktorski studij, čime će biti ispunjen uslov za reakreditaciju Univerziteta u Zenici. Osim toga, usvojeni su i elaborati o uvođenju dva nova studijska programa za buduće inžinjere, Inžinjerstvo zaštite okoliša i Zaštite na radu i zaštite od požara.

Na fakultetima Univerziteta u Zenici trenutno studira oko 5.300 studenata, 250 više u odnosu na prošlu akademsku godinu. Prof. dr. sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, ističe kako je dosadašnji trend pada broja studenata, zaustavljen, zahvaljujući otvaranju novih studijskih odsjeka, ali i povećanju nivoa kvaliteta nastave.

„Napravili smo nekoliko vrlo bitnih stvari. Poduzeli smo korake da otvorimo nove odsjeke, a ako to tržište rada bude tražilo, i nove fakultete. Želimo dati praktične vještine studentima, da mogu dobiti diplomu koja je priznata na tržištu rada“, – ističe Kukić.

Kukić je prilikom današnjeg susreta s novinarima napomenuo da se nedavno potpisanim ugovorom o osnivanju Foruma univerziteta jugoistočne Evrope, Univerzitet u Zenici povezao sa 25 svjetski priznatih univerzitetskih centara, čime mu se otvara mogućnost uključivanja u značajne naučno-istraživačke i akademske projekte, ali i u vrlo jaku konkurentsku borbu sa ostalim univerzitetima u Evropi. (Sanja Stević)