Forum građana nastavlja aktivnosti na uređenju Parka Kulina bana

Forum građana Zenice nastavit će i u 2019. godini,aktivnosti na uređenju i oplemenjivanju novim sadržajima Parka Kuliba bana ispred istočne tribine stadiona Bilino polje.

“Naše ambicije su da park dobije istorijska obilježja,da se postave određeni istorijski elementi. Razmišljamo o tome da to budu replike Bilinopoljske izjave,Povelje Kulina bana i ploče Velikog sudije Gradješe”, – ukazao je u razgovoru za RTV Zenica Faruk Kadrić,predsjednik Foruma građana Zenica.

“Želimo afirmisati naše kulturno-istorijsko nasljeđe i državnost BiH”, – dodao je Kadrić.

Prema njegovim riječima,fokus će u 2019. godini biti na edukaciji i animiranju mladih ljudi,pri čemu je planirana realizacija nastavno-dokumentarnog filma koji bi se mogao koristiti u osnovnim školama.

-I ove godine značajna pažnja bit će posvećana tradicionalnoj manifestaciji Zenička čimburijada kroz uvođenje novih sadržaja.

Krajnji cilj je da se ova manifestacija uvrsti na listu Evropske nematerijalne kulturne baštine i tim povodom je urađen dobar dio posla.

“Slijedi nastavak aktivnosti u saradnji sa Muzejom grada i drugim institucijama,kako bi ovaj,svojevrsni zenički brend bio postavljen na nivo koji zaslužuje pažnju,ne samo lokalne nego i šire bh javnosti”, – istakao je Kadrić. (Š.Babić)