Sa posljednjim danom prošle godine bile su 19.674 nezaposlene osobe

0
196

Po evidenciji Biroa rada na prostoru Grada Zenice, sa posljednjim danom prošle godine bile su 19.674 nezaposlene osobe, što  je manje za 900 nezaposlenih u odnosu na brojku zabilježenu krajem 2017. godine, a među nezaposlenima najviše je onih sa srednjom stručnom spremom trećeg stepena i to 7.024 osobe, potvrdio nam je Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice.

Što se tiče zaposlenih podaci se stalno mijenjaju i nisu potpuni, kažu u zeničkom Birou rada, jer pojedini nezaposleni nađu posao, a to i ne prijave Birou, te je samo u decembru zbog zaposlenja sa evidencije brisana 341 osoba.

Što se tiče visoke stručne spreme tokom 2018. godine na prostoru Grada Zenice deficitarna su bila zanimanja: diplomirani ekonomista , mašinski inženjer, profesor predškolskog odgoja, građevinski kao i inženjer zaštite na radu.

Kada je u pitanju srednja stručna sprema najtraženiji su bili : mašinski, medicinski, veterinarski i farmacetski tehničari, a od KV stručne spreme nedostajući kadar bili su : kuhari, konobari,zavarivači, bravari, šivači i tesari. (V. Jovanović)

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime