FBiH: Provedba programa pomoći boračkoj populaciji

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević donio je odluku da se na osnovu raspoloživih sredstava uveća iznos po mjesecu učešća u Oružanim snagama i sada iznosi 5 KM po mjesecu učešća.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u decembru usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, kojim je za te namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.

Federalno ministarstvo je krajem prethodne godine realiziralo prvi dio ove odluke pri čemu je ratnim vojnim invalidima 100 posto I grupe, u toku decembra, na račune uplaćeno po 2.000 KM jednokratno, što je ukupno 1 milion maraka.

Do kraja januara Federalno ministarstvo će realizirati i posljednji dio Odluke koji se odnosi na demobilizirane branioce, pri čemu je njih 33.758  ispunilo kriterije i oni će ostvariti prava na novčanu jednokratnu pomoć po ovom javnom pozivu. Umjesto 4,5 marke,novi iznos za obračun je 5 maraka po mjesecu učešća. (Šerif Babić)