Peti Cabaret Winter Fest proglašen najboljim festivalom do sada

Već petu godinu, tradicionalno, braća Petrović, Ivan i Andrija, organizovali su jedini zimski festival nekomercijalnog karaktera u regionu u našem gradu “Cabaret Winter Fest”.

Festival je u mnogo čemu bio poseban, budući da je jubilarni, tako su bili i novi programi koji do sada nisu bili niti na jednom prethodnom. Također, za razliku od prošlih, zbog broja prijava za učešće u festivalu, ovaj je počeo 01.12.2018. i trajao je punih mjesec dana. Međutim, na izneđenje organizatora, pored lokalnih vlasti koje im nisu dale podršku, na ovom festivalu je izostala i podrška Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koje je u prethodnim festivalima bilo prijatelj festivala. Uz pomoć prijatelja koji su ih nesebično pomogli, festival je, kako kažu braća, inatno opstao, te su sa selektorima festivala uspjeli napraviti odličan izbor programa sa učesnicima iz cijelog regiona.
“Po prvi put u okviru festivala, koji je trajao mjesec dana, imali smo čak 4 izložbe slika i umjetničkih fotografija, iznimno zahtjevne, od toga su dvije bile na velikim formatima. Učestvovala je Dijana Muminović, sa svojom školom fotografije, gdje se po prvi put od kako je festivala, desila izložba umjetničke fotografije. Nakon Dijane, slike je na velikim formatima izlagala Hiba Alajbegović-Mustafić, Sarajka, koja radi tehnikom ulje na platnu. Nakon nje, Zeničanima se predstavila Nataša Vukadin, umjetnica iz Uskoplja, koja koristi kombinovane tehnike, a nakon nje je izlagao Hari Maslić, umjetnik iz Frankfurta, koji je svjetski poznat umjetnik fotografije i modelinga.
Što se tiče muzičkog dijela, po prvi put u festivalu imali smo večer elektronske muzike, gdje se Zeničanima predstavio naš sugrađanin Ajdin Zilić, poznatiji kao DJ Dinaj. Također smo organizirali i Polnoćku sa zeničkom grupom “Union”. Bio je tu i tradicionalno koncert “Taxi benda”, gdje svake godine odradimo tematsko veče na lik i djela John Lennona. Po drugi put nam se predstavila i sugrađanka Safija Vučenović koja je koncertom “Kad se skupe srodne duše”, sa svojim gostima izvela najljepše pjesme izvođača iz regiona. Ono na šta smo ponosni, opet po prvi put od kako je festivala, predstavila nam se i dječja privatna muzička škola “Notica”, gdje su se pored dječjeg hora, djeca predstavila na harmonici, violini, gitari i klaviru, a koncert je opravdao i sam naziv “Koncert pod maskama”, jer su djeca imala maske i krune. Svake godine, jednu noć posvetimo sevdahu i očuvanju tradicije, tako da je svoj drugi solistički koncert “Sevdah dušom op'jevan” imala Emina Sinanović. Tu noć njene gošće su bile žene iz udruženja “Zlatne ruke Moštranke”, koje su za sve prisutne, u tradicionalnim nošnjama, razvlačile ćeteniju i prezentirale sam postupak pravljenja. Svakako najveća zvijezda festivala je bio nastup Dade Topića, koji je bio gost zeničkom rok bendu “GONG”, kao i Peco Petej, najbolji bubnjar regiona. Tradicionalno, svaki festival, sa nama je i “Tago Quimera”, udruženje za sve ljubitelje tango plesa, priredili su pravi spektakl, jer ih je pratio orkestar harmonika Srednje muzičke škole.
Svoju drugu knjigu “RAZOtkrivanje”, premijerno nam je predstavila autorica iz Brčkog, Razija Razo Čolaković, gdje je iz Zenice krenula dalje sa promocijama po cijelom regionu.
Ono na šta smo posebno ponosni je humanitarna akcija, koju smo zajedno sa predstavnicima “Studengrada” i našim velikim prijateljom Miroljubom Mijatovićem, inače rukovodiocem Dječje, omladinske i lutkarske scene BNP-a, te par umjetnika, organizovali za dječaka Danina Ljutvijevića, gdje smo za njegov odlazak u Tursku, prikupili oko 3000 KM. I na kraju, zadnji dan festivala, opet posvetimo djeci, gdje smo ovaj put, od Miroljuba Mijatovića i Anđele Ilić, glumaca BNP-a, dobili gratis dječju predstavu, koju su odigrali na velikoj sceni, jer je bilo mnogo djece. Nakon predstave, djeca su u grupama sprovedena u Cabaret club, gdje im je podjeljeno stotine gratis paketića te druženje sa Deda Mrazom. “Dan dječjeg osmjeha”, koji smo organizirali za djecu, pomogli su firma “Ekor komerc” i “GTG plin, by Linde group”.
U ovom festivalu, imali smo 124 učesnika i po nama ovo je do sada naš najbolje organizirani festival, kako organizacijom, tako scenografijom, rasvjetom i ozvučenjem, a svakako i programom, gdje je za svaki sadržaj ulaz bio slobodan. Ovom prilikom se želimo posebno zahvaliti gospodinu Kemi Ključaninu, vlasniku firme “SHOT”, koji nam nije dozvolio da odustanemo i bio naš generalni pokrovitelj, preko kojeg smo i doveli u Zenicu Dadu Topića. Uspjeli smo u našem cilju, da pored predstavljanja pojedinaca i udruženja, naš grad predstavimo u što ljepšem svjetlu i građanima ponudimo umjetnike iz cijele nam BiH i regiona” – kazala su nam braća Petrović i najavili da u januaru nastavljaju dalje sa programima.